Múltunk egy szelete

2023.05.01. 14:00

Virtuálisan rekonstruálták a szemesi kolostort

Pálos Agapét szerveztek a hétvégén a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezték meg először azért, hogy a településen élők és a történelem iránt érdeklődők megismerjék a szemesi Mindszent Pálos kolostor feltárásának eredményeit.

 

A rendezvényen mutatták be Czigóth Sándor a Pálos kolostorok című 52 perces tudományos, ismereterjesztő filmjét is. Az alkotás nagy része a balatonszemesi Mindszent kolostorról szól, de más templomok és kolostorok is megjelennek benne.

Czigóth Sándor érdeklődésünkre elmondta, a filmben egy különleges háromdimenziós rekonstrukciós rajz is látható a Mindszent templom és kolostor épületeiről.

A Pálos Agapét olyan tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal színesítették, amit a nem hozzáértő érdeklődők is könnyen megértettek. Végh András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, ásatásvezető kutatási eredményekről és a filmről tartott előadást. Takács Miklós régész pedig a Pálos kolostorok térszerkezetéről mesélt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában