Sonline.hu videó

2023.06.08. 14:00

Agyagozással, vesszőfonással és fonallal kötötték le a diákokat

Agyagozás, babakészítés, bőrdíszművesség, fonás, fafaragás, fajáték készítés, kosárfonás, és szövés is szerepelt a Toldi Lakótelepi Tagiskolában rendezett népi mesterségek napján, csütörtökön.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Tíz somogyi népművész települt ki szerszámaival, hogy mesterségének alapjait megtanítsa a gyerekeknek. A Csoóri Sándor Program keretében 2018-óta tartanak kézműves napokat Somogy iskoláiban a gyerekek bevonásával a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

Nyolc diákot „kötött” egy nagy fa törzséhez Csapó Angéla, aki ezzel a módszerrel rögtönzött szövőszéket a gyerekeknek. A cél egy könyvjelző elkészítése volt, az ügyesebbek azonban egy öv elkészítésével is próbálkozhattak csütörtökön.

– Az előző kézműves napon is erre jelentkeztem, mert ez köt le és hasznos dolgot lehet készíteni belőle – mondta a hatodikos Angyal Barnabás.

– Tíz helyszínen, tizenhárom mesterrel valósítjuk meg a pályázatot, a héten már a negyedik helyszínen vagyunk. Volt olyan év, hogy a pályázat keretein belül hon-és népismereti órákat is tartottunk, tábor is belefért, idén egy programot tudunk megvalósítani – mondta Csapó Angéla, az egyesület elnökségi tagja.

– A gyerekek mindig többen szeretnének részt venni ezen a programon. Most számoltam össze, százhatvan diákunk talál ma délelőtt tartalmas tevékenységet magának – mutatott végig a műhellyé avanzsálódott iskolai ebédlőn Nagyné Szekeres Aletta, a Toldi iskola pedagógusa.

– Kezdő csapattal találkoztunk és a kés használatát igyekszem gyakoroltatni velük. A lányok büszkén mondják, hogy ők már a konyhában kipróbálták – mutatta be délelőtt egyik választható programját Gosztonyi Zoltán fafaragó. Faragott nyelű nyársat készítettek az irányításával.

– Sajnos a mai lányoknak nem tananyag a varrás, így az alapoknál kell kezdeni, de most azt is megtanulták – mondta Török Emőke, babakészítő.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék a régi népi mesterségeket. Nem jellemző, hogy ezeket a életcélul tűzik ki, ezért jó volna, ha nemcsak orvos és tanár lenne belőlük, hanem sikerülne megfertőzni őket a kézműves tevékenységekkel – mondta Kakas József, kosárfonó, aki ajtódísz karikákat készített a gyerekekkel, amiből akár többet is hazavihettek, hogy tovább díszítsék. A jövő héten tovább tart a mesterek turnéja, további iskolákban lehet majd találkozni velük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában