Elismerés

2023.06.13. 06:44

Csoma Sándor kapta a legjobb rendezőnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon (Videó)

Szombat este a veszprémi Petőfi Színházban összesen 24 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. Idén öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a fesztiválon.

Mócza Dániel

Veszprém, 2023. június 10. Csoma Sándor beszédet mond, miután átvette a legjobb rendezõnek járó díjat a Magasságok és mélységek címû filmjéért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petõfi Színházban 2023. június 10-én. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán, a Rippl-Rónai Művészeti Intézet oktatója Csoma Sándor, aki Veszprémben vehette át a Magasságok és mélységek című alkotásáért a legjobb rendező díját.  A díjátadó után a Veol.hu-nak adott videós interjújában elmondta, hogy először a forgatókönyv megírása is elég megterhelő volt számára. Mindig a halállal álmodott, ami valahol érthető is, hiszen a gyászfeldolgozás a témája a filmnek. Ebben Erőss Zsolt hegymászó özvegye Sterczer Hilda is hatalmas segítség volt számára, mert őszintén beszélt a családjukról és történetükről.  
 A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat Pál Emőke, Csoma Sándor filmjében a Magasságok és mélységekben kiteljesedett színészi játékáért vehette át, osztozva Román Katalinnal, a Hat hét című mű művésznőével. 

Fotó: Cseh Zoltán / VEOL

A Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadóján a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Blokádnak ítélte a zsűri. A legjobb elsőfilm díját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcsnak ítélte a zsűri a Larry-ben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Tóth Ildikó vihette haza a Blokádért.

Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak a Blokád fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért. A legjobb hangmérnök díját Tőzsér Attila vehette át az Együtt kezdtükért, a legjobb zeneszerző díját pedig Barabás Lőrinc kapta A másik érintése zenéjéért. A legjobb vágó díját Makk Lili (Blokád, A besúgó) kapta, a legjobb díszlettervezőnek A besúgóért Láng Imolát tartja a zsűri, a legjobb jelmez díját posztumusz Breckl Jánosnak ítélték a Béke - A nemzetek felett című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka kapta a Blokádért.  
A Huszárik Zoltán-díjat első alkalommal Goda Krisztina vehette át szombaton, a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Ida regénye című munkájáért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában