TárlatON

2023.06.08. 21:22

Mátis Rita kiállítása a Vaszary Képtárban

Harsányi Miklós

Kaposvár Bűvölet címmel nyílt meg csütörtökön Mátis Rita festőművész kiállítása a Vaszary Képtárban. Az alkotó 37 művét tekinthetik meg a látogatók, a tárlat július 9-ig tekinthető meg.

– Bármilyen képegyüttesben első pillantásra megkülönböznek Mátis Rita képei – méltatta ajánlójában Konkoly Gyula festőművész, egyetemi tanár, a kiállítás kurátora. – Az elmúlt néhány évtized absztrakt és geometrikus absztrakt művészete és ennek perifériáján csörgedező fotólefestés ellenében  Mátis Rita harsány figuratív festészete már önmagában figyelemre méltó viselkedés, amit nem csak a valóság bűvöletének, megragadása és főleg nem a "Trompe-l'ceil" vagy a hiperrealizmus célzatossága jellemez, képei önmagát is tartalmazó külvilágot ábrázolnak, ami nem külsőség, hanem belsőség. 

Megtisztulás, Jelenés május elsején,  Medúza tutaja, Fürdőzés előtt: néhány alkotás a nagyszabású tárlatról, a vegyes technikával készült művek – akrill, olaj –  zömén női aktok láthatóak. Mátis Rita azt mondta: nagyon várta a kiállítást, amely alapvetően az elmúlt 15-20 évet öleli fel.  Néhány korábbi képét is kiállította, volt, amelyik 1989-ben készült. 

– Az újabb képeimen a világban történt változásokra, borzalmakra is reagáltam, de van bennük remény  – hangsúlyozta. – A Covid-időszak alatt  is dolgoztam, s némelyik  alkotáson egy kitalált, fantasy világ lényei elevenedtek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában