Elismerés

2023.06.02. 09:45

Tánc-Oscart kapott a Somogy Szolnokon

Harmadik helyezettként tért haza a magyarországi felnőtt táncegyüttesek legnagyobb versenyéről a Somogy Táncegyüttes.

Turbéki B.

A Szolnokon rendezett táncviadalra csupán tizenöt hazai együttes kapott meghívást, köztük a Somogy. A tánccsoportok közül öt részesült díjazásban. 

– Az első, a második és a harmadik helyezés között árnyalati különbségek döntöttek – mondta Turi Endre, a Somogy Táncegyüttes koreográfusa, aki egy táncszínházi produkciót álmodott meg a XXVI. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválra. – Nekünk a harmadik helyezés olyan, mint amikor egy film Oscar-díjat kap minden kategóriában. Itt az egész együttest díjazták. 1964 óta rendezik meg a fesztivált, a mostanit az elmúlt tíz év legerősebbjének tartják. Nagy túlsúlyban voltak a folkkoreográfiák, amelyeket bírálatban nem választottak külön a teátrális alkotásoktól, hanem egyben ítélték meg az együtteseket, ettől még érdekesebbnek hat a díj. A 127-es Zsoltár adta a Grádicsok című koreográfia hátterét. A téma az Isten és az ember közötti viszonyt, a lelki kapcsolódást feszegeti. Ez egy kortárs táncszínházi előadás, amely túlmutat a folklór adta lehetőségeken: mély érzelmeket fejez ki, tette hozzá Turi Endre. 

A táncegyüttes tagja, Kalangya Cintia légtornászként szerepelt a hatperces előadásban, amelynek zenéje is elnyerte a zsűri tetszését. Mario I. Bleier és Kovács Márton zeneszerzők a fesztivál zenei díjának harmadik helyét is elhozták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában