Fotók

2023.07.23. 07:00

Magánfesztivált nyitott a kertjében a kaposvári zenekedvelő

Az idén húsz éves a Margit-kerti esték komolyzenei rendezvénysorozat.

Kovács Gábor László

Víg Margit örökölte szülei Déryné utcai házát, az épület tetőterét az ezredfordulón beépítették, és a tervező ráírta a tervekre, hogy zeneszoba. Nem sokkal azután örökölt egy zongorát is. A falak elkészültek, de elmaradt a bokrétaünnep, helyette házavató koncertet tartottak a kertben és a teraszon, gyümölcsfák és szőlőlugasok között. Az első fellépő L. Kecskés András régizenét játszó szentendrei együttese volt. Azonnal érezték, hogy ezt folytatni kell. Víg Margit meghívta a kaposvári zeneiskola volt tanárait, és a bécsi osztrák zenész barátait összehozta magyar művészekkel, hogy közösen muzsikáljanak. 

Fotók: Muzslay Péter

– Édesanyámra gondolva neveztük el Margit-kerti estéknek – mondta a háztulajdonos. – Azóta kinőtte magát a kezdeményezés, és lett egy kis kaposvári magánfesztiválom.  

Az idei koncertsorozat szerdán a székesegyházban kezdődött, és a vasárnapi zárókoncertet a Hősök templomában tartják. Közte minden este volt fellépés. Rozina Gábor fúvós együttese, a Rézangyal zenélt, játszott a miskolci Anima vonósnégyes. Csapó Éva, bázeli szoprán énekesnő dalolt, Nagyné Soltra Mónika fuvolán játszott, Ludmány Géza kórusvezető csellózott, Víg Margit a Viola d'amore hangszert szólaltatta meg. Fia, a zenetudós Christoph Urbanetz viola da gambán szólózott. Fellépett a Zenekedvelők kórusa Kerekesné Pytel Ani vezetésével, és a Szennai Művészeti Iskola diákjai is adtak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában