Törékeny szépség az izzó üvegből

2023.08.18. 19:54

Felfűtötték a kemencét, újra találkoztak a bárdudvarnoki hutában az alkotók

Lettországból, Oroszországból és Szerbiából is érkeztek művészek a 23. Nemzetközi Üvegszimpóziumra Bárdudvarnokra. A művésztelepen részt vevő mesterek és egyetemi hallgatók egyedülálló lehetőségnek tartják a bárdi műhelyt, ahol az üvegfújás, üvegolvasztás mellett a szakmai kapcsolatok építése is fontos szerepet kap.

Andricz Gabriella

Fotó: Muzslay Péter

– A Fokról fokra címet viseli az idei üvegszimpózium Bárdudvarnokon, ami nem csupán az üvegolvasztásra vonatkozik, hanem arra a megújítási lehetőségre is, amit lépésenként kívánunk megvalósítani. A pincegalériát szeretnénk felújítani, ahol voltak már korábban is kiállítások. Most méltó helyet kaphatna az üveggyűjtemény, valamint Goszthony Mária hagyatéka is – mondta el Andor István, a Goszthony-kúria és az alkotótelep házigazdája. Az idén is sikerült olyan művészeket meghívni, akik nemzetközileg is az üvegművészet meghatározó egyéniségei. 
Carcassné Hegyvári Bernadett üvegművész Tápiószecsőről érkezett James Carcass üvegfúvó mester férjével a művésztelepre. – A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként szeretném megvalósítani a projekttervemet. Otthon ugyan jobbak a körülmények, de az idei energiaválság miatt sajnos nem tudtuk felfűteni a kemencéket. Itt nagyon jók az adottságok, csak sajnos a természet egyre inkább visszaköveteli magának azt, ami az övé. A gyűjtemény országos szinten is egyedülálló, amelyet Istvánék harminc év óta gyarapítanak – mondta Carcassné Hegyvári Bernadett
Az üvegfújás egy nagyon összetett tevékenység, amihez több ember együttes munkája kell. Attól szép, hogy a folyékony üvegnek szabad akarata van, elengedni és megengedni is tudni kell. 

A Rigából érkezett Dávis Vaivads elmondta, nagy hatással van rá a helyszín. – Saját környezetemben is az elhagyatott épületek inspirálnak. Munkáimban is azt a világot szeretném létrehozni, ami itt körülvesz. Ahogy a növények rátelepszenek az épületre, ezt szeretném az üvegeken is visszahozni – mondta. A szintén lett származású Anna Heinsberga-Varnese először van Magyarországon, egykori tanára javaslatára érkezett a művésztelepre. Egy olyan installációt tervez, amellyel a klímaválságra hívná fel a figyelmet. – Nagyon barátságosak az emberek Magyarországon, és a paprika is nagyon finom – mondta el mosolyogva a fiatal művész. Egy több üvegbuborékból álló formát tervez, amit térbe lógatva képzel el. Andor István elmondta, hogy nagyon szervezetten és összehangoltan kell működni ahhoz, hogy mindenki megvalósíthassa a terveit. Elmondta továbbá, hogy a hét végén kiállítással és koncertekkel egészül ki a program, Lőrincz Attila Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus plakátjai mellett M. Tóth Margit üvegművész kamarakiállítása lesz látható, valamint Ágoston Béla és az Ágoston Bárdett Crew Petőfi 200 évhez kapcsolódó koncertjére várják az érdeklődőket. 
 

Tanulni jöttek

Cserba Péter, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem mesterszakos hallgatója elmondta, hogy Bárdudvarnokon el lehet lesni a technikai fogásokat a mesterektől, és megtanulni, hogy anyag és anyag közt lényeges különbségek vannak. A szentpétervári akadémia tanára, Svetlana Fjodorovna egyetemista korában járt apjával Bárdudvarnokon. – Akkor felfedeztem, milyen sok lehetőséget rejt a technika, s rabul ejtett. Örülök, hogy visszatérhettem ide. Fantasztikusak a fiatalok is, akikkel öröm dolgozni. 
 

Egyedülálló a bárdudvarnoki üveggyűjtemény

Az izzó üveggömbből csodálatos tárgyakat formáltak a külföldi és a magyar üvegfújó művészek
A lágy, folyékony üvegnek szabad akarata van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában