Bábozás alapjai

2023.08.17. 11:31

Jó móka a csihi-puhi a pajtikákkal

Pályi János bábművész foglalkozik a táborozó gyerekekkel egy héten keresztül a kaposvári BábSzínTérben. A bábozás alapjai mellett a tizenhat fiatal elkészíti saját Vitéz László bábját is, és a hét végén rövid előadással is készülnek.

Andricz Gabriella

– És most kilőjük a tizenhat kis állatfigurát Föld körüli pályára, hogy egy kicsit körülnézzenek – adta az instrukciót a gyerekeknek Pályi János, és emelkedtek a kesztyűbábok meg a tekintetetek a magasba. Aztán repültek, tornáztak a bábfigurák, amiket a nyolc–tíz éves gyerekek keltettek életre. 
– A kesztyűbábozás alapjaival ismerkednek a gyerekek, amihez Herczog Szilvia bábkészítő állatfiguráit használjuk. Nagyon jó a csapat, rendkívül együttműködőek a gyerekek, segítik egymást. Rögtönzött kis jeleneteket adnak elő, majd mindenki elkészítheti a saját figuráját, amit a tábort záró produkcióban be is mutathat – mondta el Pályi János. A kilencéves Virányi-Fontan Olívia Budapestről érkezett a testvérével a táborba, nagymamájánál nyaral. Több előadást is látott Kaposváron, és semmiképp nem szerette volna kihagyni a tábort. – Hungarocellből készítjük a bábfigura fejét, a nyakát papírgurigából rögzítjük hozzá, majd megrajzoljuk az arcát, és papírmaséval fedjük be – avatott be a bábkészítés rejtelmeibe. – Azért jöttem ebbe a táborba, mert itt sok érdekességet tanulhatok, és még játékra is jut idő. 

A kaposvári Varga Márton egy ördögfigurát készített éppen. – Mindenki választhatott egy bábot, én egy farkassal vagyok, aminek Gerzson a neve. Egy olyan történetet adtunk elő, amiben egy holló, egy kakas és egy kutya is szerepel. Tavaly egy cirkuszi jelenettel készültünk, és várom már, hogy az idei tábor végén, hogy sikerül a produkció – foglalta össze a kisfiú. 

Pályi János minden szavára nagyon odafigyelnek a gyerekek.

– Harmadik éve szervezünk táborokat itt, az épületben, a Covid lecsengése utáni nyáron hívtuk először a fiatalokat, akikkel az ország különböző pontjáról érkező bábművészek foglalkoztak. Egyik célunk, hogy minél szélesebb kapcsolatot alakítsunk ki a gyerekekkel – mondta el Pályi János bábművész. Az idén Góbi Rita táncművész tábora mellett népmesetábort szerveztek, s szinte pillanatok alatt megtelt a Vitéz László-tábor is, hisz a legtöbb kaposvári gyerkőcnek már biztosan van élménye a történetről. De jöttek olyan fiatalok is, akik az Ördögkatlan Fesztiválon találkoztak Vitéz László történetével egy fiatal bábszínész előadásában. Pályi János hozzátette, sokan, sokféle feldolgozásban éltetik tovább Kemény Henrik figuráját országszerte, és mi is arra törekszünk, hogy a legtöbb gyermekhez eljusson a bábfigura története. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában