Ősszel is Balaton

2023.09.07. 13:13

A művészetek sok turistát hozhatnak az őszi Balatonra, már ezen a hétvégén is

Egy-egy kulturális esemény több ezer látogatót is hozhat a Balatonra, így azok a települések, vállalkozók, amelyek úgy érzik, hogy a nyári szezonban a várthoz képest néhány százalékkal elmaradtak bevételeik, most azzal is próbálkozhatnak, hogy komolyabb eseményeket is szerveznek a régióban. Az ilyen művészeti eseményekből több is lesz ezekben a napokban, amelyek jó példával szolgálhatnak a balatoni turizmusban érdekeltek számára - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Ilyen esemény Weiler Péter kiállítása Mindszentkállán, ahol a képek 1989-es rendszerváltó nyár történéseit és a kor hangulatát idézik meg. A Magyar Tenger Társasüdülő című kiállításon látható például olyan alkotás, amely azt próbálja bemutatni, hogy a nyaralókat, hogyan próbálták politikailag  befolyásolni pihenés közben. Az egyik képet az az esemény ihlette, amikor 1989-ben a Páneurópai Piknik szórólapját az NSZK titkosszolgálata terjesztette a balatoni kempingekben és üdülőkben. Erről és sok más balatoni történetről mesélnek a Balaton felvidéken kiállított képek, a kiállítás  szeptember 17-ig látogatható.

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint: Weiler Péter nem csak kiváló művész, de jó kommunikációs szakember is. Neki köszönhetően kezd megváltozni a művészeteket és a turizmust összekötő kommunikáció hangneme. Ez az egyik oka annak, hogy egyre többen indulnak el a Balaton irányába kiállításokra is.

Hasonlóan erős képzőművészeti eseménnyel nyit a balatonfüredi ősz is, ám erről még keveset hallottak a potenciális utazók, holott a Budapest és Bécs közt ingázó Kossuth-díjas Maurer Dóra a mai a kortárs magyar művészet egyik legfontosabb szereplője. Tavaly például Bécs második legmagasabb, huszonhárom szintes épületét borították be négyezer négyzetméteres (!) alkotásával. A művésznek  volt már kiállítása a világ egyik legfontosabb múzeumában londoni Tate Modern-ben is. A füredi kiállítás január 7-ig látható.- tette hozzá Éskovács Péter

A komolyabb események iránt érdeklődő utazókra már csak azért is érdemes jobban koncentrálni, mert ők azok, akik általában többet hajlandók fizetni egy-egy pohár borért vagy egy jobb minőségű szállásért is. Fekete Tamás szerint:  Jó borokból, minőségi éttermekből, kiváló szállásokból egyre több van a Balatonon, amelyek jól összekapcsolhatók kulturális eseményekkel is, ezért az idén októberben megrendezendő Nyitott Balaton elnevezésű akció is arra fokuszál majd, hogy ezeket a kulturális értékeket bemutassa.

A Balatoni Turizmus Szövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy ezen a hétvégén az alábbi eseményekre is érdemes ellátogatni, hiszen a Balaton nem zárt be, számos program várja a látogatókat ezen a hétvégén is.

  • Keszthelyi Táncpanoráma -Keszthely (szeptember 7-10.)
  • Kulthajó Keszthely (szeptember 9.)
  • Őszköszöntő Fesztivál - Balatonföldvár (szeptember 9.)
  • Egyházi Könnyűzenei Találkozó -  Alsóörs (szeptember 9.)
  • Érték vagy! Jótékonysági játék- és sportnap Vonyarcvashegy – (szeptember 9.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában