Kápolnatárlatok

2023.09.29. 09:32

A régmúltat idézi a jövő szemüvege

A balatonboglári kápolnatárlatok bezáratásának ötvenedik évfordulóján a Kék Kápolnában megidézték az 1970–1973-ig tartó, Galántai György nevéhez fűződő neoavantgarde mozgalom hangulatát. A Babel Camp szervezte programsorozat szeptember végéig tart.

Andricz Gabriella

Underground zenei események, kerekasztal-beszélgetések, dokumentumbemutatók és egy virtuális valóság installáció is idézte azt az időszakot, ami a magyar neoavantgarde művészet meghatározó eseményének számított a hetvenes évek elején, amikor Galántai György képzőművész balatonboglári kápolnaműtermét nyaranta az új művészet kiállítótereként működtette. 

A kápolnában szervezte meg többek közt Szentjóby Tamással az első magyar happeninget, Halász Péterék kísérleti színházi társulatával az első magyar lakásszínházat, de a boglári kápolnában és körülötte bemutathatta az estétől másnap reggelig tartó King Kong című darabját is. 

– A kápolna egykor a magyar neo­avantgárd mozgalom kulcsfontosságú találkozóhelye volt. Ezen a helyen szinte minden olyan ember megfordult, aki Magyarországon a szellemi életben fontos volt – mondta lapunknak Nagy Géza, a Bábel Camp ügyvezetője. – A kápolna körüli csoportosulás erős reakciót váltott ki az államhatalomból, így azt 1973 augusztusában adminisztratív eszközökkel felszámolták. Amire az emberek emlékezhetnek, az sokkal inkább a balatonboglári botrány és legenda, az elmúlt kultúrpolitikai manipuláció emléke, és nem a művészetről szerzett valóságos élmény – tette hozzá. 

Három projekt idézte fel az eseményeket az elmúlt egy hónap során Bogláron, amelyek közül az egyik Kelemen Kristóf rendező-író dramaturg munkája volt. Virtuálisvalóság-szemüveget adott a közönségre, akik ezen keresztül fogadhatták be a színház és a 360 fokos látószögű film határán mozgó, különböző érzékekre ható produkciót. 

– A nézők 30 perces turnusokban vehettek részt egy-egy szeánszon, ahol a lakásszínház szellemét idéztük meg, s sok néző beszélgetni is itt maradt utána – mondta el a projekt készítője. 
 

Helyi emlékezet 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretei között megvalósuló eseménysorozaton képzőművészek, színházi, zenei szakemberek vesznek részt. A programsorozat a tavaly elkezdődött és idén is folytatott helyi emlékezet beszélgetésekkel egészült ki, ahol a bogláriak rendkívül érdekes történetei is előkerülnek az időszakról. 

Széttördelt jelentések és idézések 

A kápolnában szeptember végéig látható Németh Hajnal Szabadságcsapda című installáció sorozata, amely minden nap egy szimultán koncerttel egészül ki. A koncertek alapanyagai a balatonboglári kápolnaműterem idejéből származó és azzal kapcsolatos, közel négyszáz dokumentumból álló radikálisan változtatott, széttördelt és újraszerkesztett, ritmizált és zenei verziókban újraértelmezett archív irattári szövegek (sajtóanyagok, ügynöki jelentések, bírósági iratok, idézések, határozatok, bírságok, levelezések, kérelmek és elutasítások). A korszakból származó eredeti szerzői szövegek is olvashatók. Az eseményen szó esett az egykori boglári nyári színházi életről is. A Babel Camp vendége volt Koltai Róbert és Kamondy Imre a Csiky Gergely Színház egykori társulatából. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában