Rövidhír

2023.09.09. 11:23

Negyven év tudása került be a kötetbe

Hiánypótló könyvet jelentetett meg Sugár László, a MATE Kaposvári Campus emeritus professzora, Az őz címmel Tóth Csabával közösen.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

A kötetből bárki megszerezheti az őzzel kapcsolatos összes fontos információt, amire egy vadgazdának, vadásznak vagy az állatvilág iránt érdeklődőnek szüksége lehet. A faj megjelenéséről, szaporodásáról, biológiájáról és a vadászatáról, valamint az őzzel való gazdálkodásról is egybefűzi az ismereteket a kötet. – 1975 körül kezdtem az őzeket vizsgálni, vemhességet, testnagyságot és a gidákat. Ebben a könyvben benne van több mint 40 év tudása, nem csak a vadbetegségek, hanem minden, ami fontos és összekapcsolódik az őzzel, mondta Sugár László
Társszerzőként Tóth Csaba, a keszthelyi vadászati múzeum szakmai vezetője vett részt a könyv összeállításában. – Azért tartottam fontosnak, hogy elkészüljön ez a kötet, mert komplett könyv az 1980-as évek óta nem készült az őzről. Csak vékonyabb füzetek jelentek meg, statisztikai adatok láttak napvilágot, illetve 2018-ban Farkas Dénes könyve foglalkozott mélyebben az őzzel, de az gyakorlati oldalról tárgyalja a témát. Évtizedek óta nem volt olyan, amely A-tól Z-ig összegzi a tudnivalókat, mondta Sugár László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában