Programsorozat

2023.10.10. 17:33

Régészeti kincseket mutattak be a múzeumban

A múzeumokban ősszel megpezsdül az élet, ennek megfelelően csatlakoztak egy országos programsorozathoz a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumban Múzeumok őszi fesztiválja címmel.

Kovács Gábor László

Csütörtökön bemutatták, hogy milyen új tárgyakkal bővült a régészeti kiállítás. A megújult tárlat előfutára egy nagyobb régészeti kiállításnak, melyet jövőre szeretnének átadni, mondta Ábrahám Levente múzeumigazgató. A leletek jobbára a legutolsó 5-10 évből származnak, főként a 67-es út felújításakor bukkant rájuk, illetve Molnár István középkort kutató somogyi ásatásain találták, melyek helyszíne Törökkoppány, Bárdudvarnok, a kaposvári vár és a berzencei vár volt. A megnyitón Somogyi Krisztina régész rendhagyó tárlatvezetést tartott. Kitért arra, hogy Magyaregres határában 4-5 méter mélyen longobárd sírokat találtak, ahonnan féldrágakövekkel ékesített csatokat, öveket hoztak felszínre. Egyedülálló a Gamás-Jazvinapusztán talált késő avarkori gyermeksír, ahová egy pici edénykét helyeztek kanállal. A Desedai Látogatóközpontban a természetkedvelő közönséget várják különböző októberi programokkal. A Rippl-Rónai villában megújulnak a képek, sok közülük jelenleg Hatvanban van vendégkiállításon, helyettük olyan festményeket hoznak, amelyek eddig nem voltak láthatók Kaposváron.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában