Fotók

2023.10.18. 18:31

Új, emblematikus Rippl-Rónai festmények tértek haza

Új kiállítás nyílt meg a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, Somogyban régóta nem látott Rippl-Rónai képekkel, Kaposváron kevésbé ismert alkotásokkal. A kiállítás december 10-ig látogatható, és januárban térnek haza a most kölcsönadott kaposvári képek a villába.

Kovács Gábor László

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Hatvan városába adta kölcsön a festőóriás festményeit, mert évek óta erre kérték. A Róma-hegyi villa falai emiatt részben kiürültek, erre azonban csattanós választ adott a múzeum, és óriási szervezőmunkába fogtak, hogy új képekkel töltsék meg az épületet. 

– Hét hazai múzeum összefogásával 19 festmény érkezett Kaposvárra – számolt be erről Ábrahám Levente, a kaposvári múzeum igazgatója. Három nap alatt összesen kétezer kilométert tettek meg a múzeum munkatársai és a műalkotások, hogy szerdán délután egy időszakos kiállítással kinyithasson a Rippl-Rónai villában, a Magyar Festészet Napján. 

Baja, Szeged, Salgótarján, Győr, Székesfehérvár, Mosonmagyaróvár és a főváros múzeumaiból gyűjtötték össze a képeket. 
– A kukoricás képekre helyezték a hangsúlyt – mondta Simon Kornélia muzeológus, a kiállítás kurátora, aki lelkesen sorolta a kiemelkedő alkotásokat. 

Ilyen a festő testvéreit 1918-ban ábrázoló Lajos és Ödön című kettős portré, ami a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből érkezett. A Terasz a tengerparton című festmény a Hansági Múzeumból származik, korai alkotás a kukoricás korszakból, melyen impresszionista és atmoszférikus hatásokat is használt a művész. Kevésbé ismert a Reggelizőasztal című kép, melynek Salgótarján ad otthont. A szegedi Móra Ferenc Múzeum adta kölcsön a Sárga kastély, és Kastély a parkban című képeket, és Győrből hozták a Maszkos csendélet című emblematikus Rippl-Rónai képet.   

Elővették a raktárban pihenő képeket is 

Az időszakos kiállításhoz elővették a kaposvári múzeum raktárában pihenő Rippl-Rónai alkotásokat, hiszen most ezeknek is jut tér. A Rippl-Rónai Múzeum összesen 267 olyan festmény birtokosa, melyet a névadója készített. Büszkék az új tárlatra, mert magyar és európai viszonylatban is ritkaságszámba megy, hogy ennyi múzeum működik együtt egy közös célért. A megnyitón Pintér Rómeó, kaposvári alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a kaposvári művészetkedvelők sokat tudnak a festőóriásról, de most olyan szeletét ismerhetik meg a munkásságának, amely eddig a szülőhelyén nem volt ismert.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában