Fotók

2023.11.07. 19:10

Száz egyedi Szász-porcelán tért haza

Szász Endre most kiállított színes falitányérjain, maszkjain és vázáin át bepillantást nyerhetünk a művész csodálatos világába. A sorozatgyártásba nem került egyedi, illetve limitált szériájú, értékes porcelánokból álló vándorkiállítás a Balaton-felvidékről érkezett, és december 16-áig látható a Vaszary-képtárban.

Kovács Gábor László

Szász Endre grafikai, festői, illusztrátori munkássága ismertebb, de jelentős volt a kerámiatervezői tevékenysége is. A Csíkszeredán született művész a kaposvári Somssich-gimnáziumba járt, 56 után egy év börtönt lehúzott fegyverrejtegetésért, majd emigrálva Torontóban és az USA-élt. Hazatérte után, 1978-tól 10 éven át alkotott a hollóházi Szász-stúdióban. 

Remekművei művei közül száz érkezett most Kaposvárra. A porcelánokon a szokásos, fantáziadús Szász-képvilág mellett megtalálhatók modern konstruktivista, valamint afrikai törzsi, és keleti ornamentikájú motívumok. A rézkarcszerű technikája egyedi jelenséget hozott a magastűzű porcelánok világába. A tizenkét, hatalmas váza dekorálása korántsem volt egyszerű, végleges díszeiket többszöri égetés után nyerték el. 

– Szász Endre a magyar művészet legendájává vált, büszkék vagyunk rá, és arra, hogy Kaposváron sok kiállítást rendeztünk a munkáiból életében és a halála után – mondta Szita Károly polgármester, aki kalandos életűnek, szókimondónak és sokoldalúnak írta le a művészt, akinek a sírja a Keleti-temetőben van. 

A hollóházi porcelánok a Vatikántól a palotákig mindenütt megtalálhatók, hívta fel a figyelmet erre a megnyitón Vitályos Eszter, kultúráért és innovációért felelős miniszterhelyettes, aki kiemelte, hogy a kultúra varázsfonala adja egy ország szövetét. Szászné Hajdú Katalin, a festő özvegye a Somogyi Hírlapnak elmondta, hogy ezeknek a porcelánoknak egy részét ő maga alkotta a hollóházi stúdióban, és a várdai emlékházban is ezek között a műtárgyak között él, és viszi tovább a hagyaték kezelését. A most látható színes porcelánokat azonban kevésbé ismerik, mert kevés készült belőlük.              

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában