Történész

2023.11.17. 09:54

Tudományünnep tudósdinasztiákkal

Egy zseni egész generációk vállán áll, és ez a gyakorlatban családok történetét jelenti – erről Czeizel Endre genetikus állított fel modellt, amit Rosta István tudománytörténész mutatott be csütörtökön.

Kovács Gábor László

A Somogyi Tudósklub együttműködve a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kaposvári csoportjával és a Kaposvári Polgári Casinóval, a hagyományoknak megfelelően az idén is közösen emlékezett meg a magyar tudomány ünnepéről. A rendezvénnyel tisztelegtek a 2023-as év két magyar Nobel-díjas tudósa, Karikó Katalin és Krausz Ferenc teljesítménye előtt. 
Rosta István professzor emeritus a tudósdinasztiákról tartott előadást a városháza dísztermében. A Lenhossék-Szentgyörgyi család történetét elevenítette fel, bemutatva azt, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert orvos és biokémikus anyai ágon a Lenhossék család, egy neves orvosprofesszori dinasztia leszármazottja. Az előadó a matematikus Bolyaiak történetére is kitért. A hasonló alkalmak éltetik a polgári kultúrát, alkalmat adnak találkozásokra és a tudás gyarapítására, mondta a rendezvényt megnyitó Szita Károly polgármester. Az idei év két magyar Nobel-díjas tudósa előtt tisztelegtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában