Fotók

2023.12.22. 17:00

Pásztorjátékkal hirdették az örömhírt a betlehemező szennai fiatalok

Házhoz vitték az örömhírt a szennai betlehemesek csütörtökön este. A településen évek óta hagyomány már, hogy a fiatalok jelmezbe, viseletbe bújnak és pásztorjátékukkal kedveskednek a faluban élőknek.

Marosi Gábor

– Szerencsés jó estét! Szabad-e betlehemezni? – kérdezték a pásztorok az egyik szennai családtól. – Igen, szabad – vágta rá a választ a ház ura, majd a fiatalok dudaszó kíséretével rázendítettek az énekre. – Csordapásztorok, midőn Betlehemben, csodát őriznek éjjel a mezőben. Isten angyali jövének melléje, nagy félelemmel telék meg a szíve. Nagy örömet mondok néktek, ne féljetek, mert megszületett néktek üdvösségtek – dalolták a betlehemező fiatalok és elkezdték a pásztorjátékot.

A dramatikus előadásban a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola egytucatnyi növendéke szerepelt. A régi hagyományok szerint a betlehemezésben csak fiúk, férfiak vehettek részt, manapság azonban a lányokat is bevonják az előadásba. Ők alakítják az angyalokat, énekelnek és hordozzák a betlehemi kis Jézust. Czigány Tamás, a művészeti iskola néptáncpedagógusa, aki a pásztorjátékot betanította lapunknak elmondta, fontos, hogy minden évben megéljék a régi szokásokat és minél több házhoz elvigyék az örömhírt, valamint „megszentelhessék” a falut.

– Ennek a profán szakralitásnak az örömével, szépségével, nagyszerűségével szeretnénk a játékon keresztül megismertetni a gyerekeket – akik ezt még ösztönösen képesek átélni – s rajtuk keresztül az egész közösséget – emelte ki Czigány Tamás. – A somogyi hagyományban nagyon komoly jelentősége van a betlehemezésnek, itt Kaposvár környékén is. Szenna egy érdekes településnek számít, hiszen református község és a reformátusok alapvetően nem őrizték ezeket a hagyományokat. Mivel azonban a falu nagyon híres a néphagyományáról és a táncáról, ezért itt is élő szokássá vált a betlehemezés – tette hozzá Czigány Tamás.

A szennai fiatalok Kapos-menti betlehemezős játékkal járják a falut minden évben. Idén is több házhoz csengettek be, vagy hangos dudaszóval csalogatták ki az utcára az embereket. A fiatalokat a pár perces előadás után mindenhol finom süteménnyel, teával és üdítővel kínálták meg. Czigány Tamás a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa arról is beszélt lapunknak, december 23-án a felnőttekkel bábtáncoltatós betlehemezős játékot adnak majd elő Szennában, Zselickisfaludon és Bárdudvarnok. Ez a fajta betlehemezés a Kárpát-medencében csak néhány helyen maradt meg. Somogyban a Balaton és a Kapos környékén őrizték meg a hagyományt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában