Lassan elhagyják a téli szálláshelyüket

2024.02.04. 19:49

Kilencvennél is több koromfekete kisbárány született eddig, márciusra akár százhatvanra bővülhet a számuk

Több mint kilencven fekete bárány született eddig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) drávaszentesi központjában, s az idei szaporulatnak még nem látszik a vége. Március elejéig várhatóan százhatvanra emelkedik a számuk. Miután megerősödtek és az időjárás is tavasziasabbra fordul, a felnőtt rackákkal együtt kihajtják a bárányokat a darányi ősborókásba.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

 Épp csak kinyílt a hodály ajtaja, a fekete drávaszentesi rackajuhok azonnal villámsebességgel szaladtak ki az udvarra pénteken délelőtt. Naponta többször is kiengedik az állatokat a friss levegőre, a hideg éjszakákat azonban az istállóban töltik. 
Kozma-Bognár Tamás, a DDNP természetvédelmi őre lapunknak elmondta, mielőtt kizöldül a természet és kihajtanák a nyájat az ősborókásba, az anyajuhokról lenyírják a gyapjat, levágják a körmüket és mindegyiket beoltják külső-belső élősködők ellen. Téli szálláshelyüket majd csak áprilisban hagyják el az állatok. A természetvédelmi őr elmondta azt is, egyetlen bárány sem lesz húsvéti áldozat. A most született állatokat – a korábbi évekhez hasonlóan – majd csak féléves korukban adják el, az anyajuhok közül pedig csak ősszel lesz eladó. 

– Jellemzően a környékbeli gazdák vásárolnak a nálunk született bárányokból – mondta Kozma-Bognár Tamás. – Sokan kedvelik ezeket a különleges kinézetű juhokat, s nemcsak hazánkban, hanem Horvátországban is népszerűek. A határ másik oldaláról is vannak törzsvásárlóink. 
A fekete rackajuh őshonos állatunk. Részben ezért is tartja a nemzeti park, hogy megőrizze a géneket. Hortobágyi rackának, magyar rackának is hívják. Nemcsak fekete, hanem fehér színben is előfordulnak és nagyon különleges, csavart a szarvuk – tette hozzá a természetvédelmi őr. 
A rackákat azért is kedvelik és fogyasztják szívesen az emberek, mert a húsuk kevésbé zsíros és faggyús, mint a merinói fajtának. Drávaszentesen több mint húsz évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a fekete juhokkal. Akkoriban még csak tíz állat alkotta a nyájat, most azonban, ha minden várt bárány megszületik, háromszáz fölé növekszik az állomány. 

Több mint kilencven fekete bárány született eddig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) drávaszentesi központjában.
Fotó: TIBOR KOVACS

Pumik terelik a rackanyájat 

A drávaszentesi központban őshonos magyar szürke marhákat is tartanak nagyobb létszámban. A januári ellésekkor 22 borjú született, de várhatóan még 30–40 jön világra a következő hetekben. A szürkemarha-borjak nagy részét később majd eladják. A marhák mellett parlagi szamarak, magyar parlagi juhok, sárga és fogoly színű baromfik is vannak. Kozma-Bognár Tamás hozzátette, ekkora állatállományhoz szükség van terelőkutyákra is. A központban ezért pumikat is tartanak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában