Ápolják a hagyományt

2024.02.04. 13:50

Pörögtek a szoknyák, kopogtak a cipők – roma Ki mit tudot rendeztek Kaposfőn

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Somogy vármegyei cigány Ki Mit Tudot Kaposfőn. A fellépők szólóban és csapatban is megmutatták tánctudásukat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Sok helyen a családi ünnepeken még mindig ápolják a hagyományt és a nagyszülőktől a gyerekekig mindenki ropja a táncot.  

A nagynénémből tanultam a táncmozdulatokat hét éve és az iskolában megismerkedtem a lányokkal és velük egy csapatban táncolok 

– mondta el Bogdán Tímea, aki szólóban is megmérette magát szombaton.  

 Nem először vagyunk itt, már elértünk szép eredményeket és olyanok vagyunk egymásnak, mint a családtagok 

– mondta el Simon Izabella, a csapat másik tagja. Batánovics Imre egy éve táncol somogyi autentikus cigány táncot.  

Orsós Ferenc a tánctanárunk, de sok mozdulatot a családból is ellestem

 – tette hozzá. 

Ebben nőttem fel, a szüleim tanítottak meg táncolni, nem telik egy szülinap úgy, hogy az egész család ne ropná a táncot 

– mondta el Dörömböző Letícia, aki büszkén viselte a cigány viseletet. Sárdi Péter, a zsűri elnöke szerint nem titkolt céljuk, hogy keresik azokat a tehetséges cigány fiatalokat, akik üde színfoltot jelentenek a különleges kultúrájukkal. A március 25-ei Somogy vármegyei tehetséggálára a legügyesebbek fellépési lehetőséget kapnak. 

Barna Beáta, Kaposfő alpolgármestere kiemelte: tizenötödik alkalommal szervezik meg a rendezvényt és fontosnak tartják, hogy támogassák a közösségek hagyományőrzését. Bogdán Imre, a Somogy Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a rendezvény főszervezője elmondta: már előzetesen sokan jelentkeztek, hogy  egyéniben és csapatban is megmutassák tánctudásukat. Szerinte kiemelten fontos a hagyomány meg, hogy a szülők, vagy a rokonság a fiatalabbakat is megtanítsa az autentikus cigány táncokra.  

Mai napig egy keresztelőn, születésnapon, lakodalom alkalmából mindenki táncra perdül és körbe veszik a tehetséges fiatalokat, tapssal díjazzák ügyes mozdulataikat

 – emelte ki Bogdán Imre.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában