Március 15

2024.03.15. 18:42

A mai nap legfőbb üzenete a nemzeti érzés – nemzeti ünnep az ipartestületnél

A Nemzeti Ünnep, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének emléknapja alkalmából az idei esztendőben is megemlékezést tartottak a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közös szervezésében.

Sonline.hu

Március 15-ei ünnepség az ipartestületnél. Beszédet mondott Pozsonyi Márk.

Az ipartestület székházánál elnöki köszöntőt Szaka Zsolt mondott, aki az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Majd pedig a rendezvény vezérszónoka Pozsonyi Márk, vezetőségi tag, polgármester-jelölt vette át a szót és mondta el gondolatait. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 1848 eseményeit történelmi szempontból sokan feldolgozták, elemezték és egyúttal tanítják az iskolákban, míg -érzelmi szempontból mindenkinek mást jelent. Pozsonyi Márk felidézte, hogy amikor ő még általános iskolás volt, akkor minden márciusban, rajz és művészettörténet órán plakátokat kellett készíteniük a három tavasz ünnepe címmel, akkoriban ezek a március 15., március 21. és április 4. voltak. A rendszerváltás után születettek döntő többségének azonban ma már fogalma sincs, hogy mit ünnepeltek a másik két alkalommal akkoriban. 
Majd gondolatát a következőkkel folytatta: 

Március 15-e, ami egy forradalom volt és egy szabadságharc kezdete, hasonlóan 1956. október 23-hoz, de még az októberi forradalom leverése után sem tudták március 15-ét teljesen betiltani, annak ellenére, hogy 1951-ben törölték a hivatalos ünnepnapok közül is. 

A polgármester-jelölt még élesen megjegyezte, hogy Marcaliban a szólás szabadságát elég sajátosan tudják értelmezni. Szerinte nem fér bele bizonyos civil szervezetek meghívása a város rendezvényekre. Pozsonyi Márk szerint 1848. március 15. örök üzenete az, hogy a magyar népet, a magyar nemzetet nem lehet sokáig elnyomni, mert 

Habár fölül a gálya, S alul a víznek árja, Azért a víz az úr! 

A megemlékezésen Tóth Eszter Ágnes egyetemi hallgató elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Pintér József népi citerás és Bánfi-Antal Ádám tekerőlantos pedig 1848-as katonanótákkal emelte az ünnepség fényét. Végül a civil szervezetek vezetői és képviselői koszorút, a jelenvélők pedig a mécseseiket helyezték el az udvari emlékműnél a hősök előtt tisztelegve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában