Sonline.hu videó

2024.03.15. 17:25

Túlélésben számoljuk a győzelmeink, vármegye szerte tisztelegtek a hősök emléke előtt 

Egész Somogy tisztelgett az 1848-as hősök emléke előtt pénteken: Kaposváron Széchenyi István, Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát is megkoszorúzták.

Koszorus Rita

Valamennyi somogyi városban felhúzták a nemzeti színű lobogót március 15-én.

Fotó: Lang Róbert

Nem lehet fél szívvel eredményeket elérni, a győzelmet pedig nem aranyban és ezüstben mérik, hanem a szabadságunkban. Ezt üzeni az 1848-as forradalom és szabadságharc a modern embernek – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere a nemzeti ünnepen. A Kossuth téren tartott beszédében a városvezető úgy fogalmazott: 176 évvel ezelőtt felszínre tört a szabadság és a lehető legőszintébb módon jelent meg a pesti utcákon.  

A történelem eddig mindig megjutalmazott minket azért, hogy kiálltunk teljes szívvel eszméink mellett. A győzelmeinket nem leigázott népekben mértük, hanem a megmaradásunkban. A szabadságunkban, a szabad akaratunkban és abban, hogy vagyunk, mert mi soha nem engedtünk a 48-ból.

 – mondta Szita Károly. Ha egyszer is megtettük volna, aligha éltük volna túl a megpróbáltatásokat. 

 Felmenőink küzdelmei nem csak az akkori jelent határozták meg, hanem üzennek a mának is. Az ember nem nyerhet fél szívvel, mindig ki kell állnunk az igazunkért, még akkor is ha támadnak.

A városvezető arról is beszélt: 

Kaposvár szolgálatának lényege a kitartás és az állhatatosság.

Az ünnepi gondolatok után Rabok legyünk vagy szabadok címmel műsor következett, melynek záróakkordjaként megkoszorúzták a város elöljárói, valamint intézmények és helyi szervezetek vezetői Kossuth Lajos szobrát.

 

Valamennyi somogyi városban felhúzták a nemzeti színű lobogót március 15-én

 Mind megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről. Siófokon a Fő téren gyűlt össze a város apraja-nagyja, ahol Lengyel Róbert polgármester mondott beszédet. A városvezető kiemelte: 

Az egyik tanulság, hogy ha van egy nagy cél érdekében kirajzolódó nemzeti egység és a magyarság zöme félreteszi az egymással szembeni gyűlölködését, akkor nagy dolgokra vagyunk, lennénk képesek.

A Siófoki Művészeti Iskola, illetve a Pannon Várszínház ünnepi műsora után a városvezetés, a pártok, intézmények és civil szervezetek vezetői koszorúztak a Március 15-e parkban.
Forrás: siofok.hu

Tanulság az is, hogy legyünk éberek, mert mindig és mindenütt ott vannak azok, akik némi baksisért, a személyes boldogulásukért cserébe, hajlandóak elárulni egy jó ügyet, a többi magyart, a nemzetünket. Ez követően ünnepi műsort tekinthetett meg az ünneplő tömeg, majd a Március 15. parkban helyezték el az emlékezés virágait.

Balatonlellén a helyi általános iskola diákjai énekelték el a Nemzeti dalt.

Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja, együtt emlékezett meg az ipartestület székházánál.  

Elnöki köszöntőjében az ünnep fontosságával kezdte meg beszédjét Szaka Zsolt, aki után Pozsonyi Márk vezetőségi tag és polgármester-jelölt folytatta gondolatait.

Nagyatádon az 1903-ban felállított érc Kossuth mellszobránál emlékeztek meg a forradalomról.

Kaposszerdahelyen pedig a megemlékezés keretein belül, átadták a Kaposszerdahely Polgáraiért Díjat és okleveleket is.


A fővárosi eseményeket és a miniszterelnök ünnepi beszédét pedig itt nézeti meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában