Sonline.hu videó

2024.03.11. 19:53

Felhengerelték Kunffy Lajos hatalmas festményét, lassan megkezdik a felújítást a régi műtermében (videó)

Különleges technikával szállították el a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai Kunffy Lajos a Somogytúri gyermektemetés című alkotását hétfőn az emlékmúzeumból. A hét négyzetméter nagyságú olajfestményt egy hatalmas hengerre tekerték fel a szakemberek, és csak ezután tették be az autóba. Más képeket is elvittek a múzeumból azért, mert a festő műtermét a következő hetekben felújítják.

Marosi Gábor

A hét négyzetméter nagyságú olajfestményt egy hatalmas hengerre tekerték fel a szakemberek, és csak ezután tették be az autóba. Más képeket is elvittek a múzeumból azért, mert a festő műtermét a következő hetekben felújítják.

Fotó: Lang Róbert

Látszólag egyszerűnek tűnt becsomagolni és feltekerni Kunffy Lajos hatalmas alkotását, a szakemberek azonban bő egy órát dolgoztak azért, hogy a festmény szállítható állapotban legyen. A nem mindennapos művelethez Szűcs Gergely festmény-restaurátor segítségét is igénybe vették a múzeum dolgozói.

– Nagyobb méretű oltárképeket szoktunk ezzel a hengeres technikával szállítani – mondta Szűcs Gergely

 Ez egy szükséges rossz, mert a képnek nem természetes állapota, hogy fel van tekerve. Ilyenkor arra kell figyelni nagyon, hogy színnel kifelé csavarjuk fel a képet és minél nagyobb átmérőjű hengert használjunk. Fontos, hogy minél kisebb legyen az a görbület, amire ráhajtjuk.

– mesélt a helyes elszállítási módról a festmény-restaurátor.

A Somogytúri gyermektemetés című alkotást a többi képpel együtt a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum raktárába szállították el. Simon Kornélia művészettörténész-muzeológus elmondta, minden műtárgyat légpárnás fóliába csomagoltak be, hogy szállítás közben ne sérüljön meg. 

Kunffy Lajosnak egy másik nagyobb méretű képét is elszállították, melyhez szintén szükségük volt a restaurátor segítségre.

 A kép kerete ugyanis nagyon rossz állapotú, amit mindenképpen fel kell újítania a szakembernek.

@sonline_hu

Elszállították Kunffy Lajos alkotásait az emlékmúzeumból. 😱😱

♬ eredeti hang - SonlineTok

Varga Péter Pál a Kunffy Emlékmúzeum igazgatója lapunknak elmondta, a múzeum főépülete két évvel ezelőtt teljesen megújult, a műtermet viszont akkor csak kívülről tudták felújítani. – Fontos, hogy most az épület belsejében megszüntessük a porosodást, ezért a fűtéshez és a padozathoz hozzá kell nyúlnunk – emelte ki Varga Péter Pál. – Modern padlófűtést építünk be, a falak mellett pedig hagyunk nagyjából egy méteres sávot, hogy ne legyen felszálló por, ami rá tud majd tapadni festményekre. Emellett résmentes padozatot teszünk le, és természetesen kifestjük a műtermet. A teljes felújítás nagyjából húsz millió forintba kerül, melyet saját forrásból finanszírozunk – mondta az emlékmúzeum igazgatója.

Kunffy Lajos egykori műtermének felújításával nagyjából május közepére végeznek, ezután állítják majd ki újra a festményeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában