Népművészet

2024.04.10. 19:05

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lett Gosztonyi Zoltán

Pásztortudománnyal szarvasösvényen címmel tartotta székfoglaló előadását Gosztonyi Zoltán, aranykoszorús fafaragó mester, népművész április 9-én.

Mócza Dániel

Fotó: Fehér Gábor

A Magyar Művészeti Akadémia még 2023 májusában választotta a levelező tagjai közé, most a Pesti Vigadóban az MMA Alapszabályának értelmében nyilvános székfoglaló előadást kellett tartania, ezzel az MMA rendes tagja lett. A Magyar Hírlapnak még februárban adott interjújában elmondta, hogy a népzene és a néptánc az elmúlt évtizedekben lehetőséget kapott arra, hogy egyetemi szinten oktassák őket. Szerinte a magyar népi iparművészetnek is erre lenne szüksége, hogy a tehetséges fiatalok magasabb képzést és végzettséget kaphassanak. 

Ugyanakkor reményt keltő az a tendencia, hogy a fiatalok számára egyre több ösztöndíjprogramot hirdetnek a szervezetek, újabban már a Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi-program, a Daida Alapítvány, a Prima Primissima díj is ilyen. Ezeknek a lehetőségeknek a révén a kézművesek tudásukat kiteljesíthetik és szakmai támogatást is kaphatnak a tanulók.

Eddigi munkásságáról számos szakmunka, kiállítás és konferencia készült. Nem volt neki idegen terep a Pesti Vigadó, mert itt még novemberben tartott előadást egy konferencia és kamarakiállítás keretein belül, "Lélekmadár - Kozma Lajos munkái népművész szemmel" címmel, ahol a motívum vándorlását is vizsgálta.  

Gosztonyi Zoltán legutóbb 2023 novemberében vitte el néhány műalkotását a tolnai Mag-háznak a kiállítására, ahol anyagi elismerésben is részesült. Most márciusban pedig, szintén helyet kaptak a munkái a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum állandó néprajzi tárlatában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában