Országos Színházi Találkozó

2024.04.08. 09:27

Magas művészi értékek képviselik a színházi előadásokat

Alföldi Róbert, Kéry Kitti és ifjabb Vidnyánszky Attila is színpadra állít egy-egy előadást az idei Országos Színházi Találkozón, melynek a kaposvári Csiky Gergely színház ad majd helyet.

Marosi Gábor

A június 10-e és 16-a között zajló eseményen összesen tizenhat előadást lehet megtekinteni. A kaposvári találkozó programját 65 társulat 107 előadása közül választották ki. Olyan darabokat, melyek képviselik a legmagasabb művészi értéket és innovatív megközelítéseket.  
A válogatók által ajánlott tíz nagyszínpadi és tíz kamaraszínházi előadásból a Csiky Gergely Színház művészeti tanácsa tizennégyet választott ki, amit a Kritikusok Céhe által jelölt további kettő független előadás egészít majd ki. A közönség a Radnóti Miklós Színház 3 tél, a Soproni Petőfi Színház A pacsirta, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ifjú barbárok, valamint a Nemzeti Színház Kurázsi mama és gyermekei darabot is láthatják majd a nyáron. Bemutatkozik még a Forte Társulat - Szkéné Színház, a Pécsi Harmadik Színház, a Vígszínház, a Thália Színház, a Tamási Áron Színház-Sepsiszentgyörgy, a Szolnoki Szigligeti Színház, az Örkény Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház-Tompa Miklós Társulat, a Katona József Színház, a Karinthy Színház, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen és a Budapest Bábszínház is.

Új korszakot nyit

Fülöp Péter a fesztivál igazgatója az eseményről azt mondta, a 2024-es Országos Színházi Találkozó új korszakot nyit a hazai színházi világban, ahol a művészet, a közösség és a kultúra találkozása révén felejthetetlen élmények születnek majd. A szervezők minden résztvevőt és látogatót izgalmas programokkal, friss lendülettel és családias atmoszférával várnak Kaposváron, hogy együtt ünnepelhessék a színházi művészetet – tette hozzá. Az Országos Színházi Találkozóra április 15-től lehet jegyet vásárolni. Az eseményt a színház melletti parkban workshopok, pódiumbeszélgetések, családi programok, koncertek és gasztronómiai élmények is színesítik. 
 

 

Az első találkozót 1982-ben rendezte meg a Színházművészeti Szövetség, ezzel tulajdonképpen fel szerették volna idézni az ötvenes években megtartott vidéki színházak fesztiválját. A fesztivált 1986-ig Budapesten rendezték meg, és csak vidéki színházak előadásai szerepeltek a repertoáron, majd szintén 1986-tól a műsort a társulatok előzetes javaslatai alapján állították össze. A díjakat az előzsűri javaslatai alapján egy kilenc tagú szakmai zsűri ítélte oda. Az első új rendszerben lebonyolított találkozón 1986-ban 8 fővárosi és 11 vidéki együttes vett részt. 1991-ig ebben a rendszerben került Budapesten lebonyolításra a fesztivál. forrás: wikipedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában