Zene

2024.05.22. 17:18

Az Érsekújváron megrendezett XV. Nemzetközi Furulyaversenyen ezüst minősítést kapott az ifjú marcali furulyás

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Furulyaversenyt Érsekújváron, ahol a hazai, szlovák, illetve a szomszédos magyar iskolák tehetségei mérhették össze tudásukat.

Kiss Kálmán

A nagy létszámú mezőnyben, összesen 40 versenyző iskola és azok diákjai vettek részt különböző korcsoportokban, valamint előre meghatározott maximális játékidővel (3-tól 10 percig). A „Játssz nekünk furulyácska” nevű versenyen a résztvevőknek csak barokk fogású hangszereken lehetett játszani. A szakmai zsűri szlovák, cseh és magyar tagjai konzervatóriumi, főiskolai tanárokból és művészekből állt, akik megadott szempontok szerint pontozták az előadott műveket. A verseny célja, hogy az európai zeneiskolák, konzervatóriumok, főiskolák és művészek, a furulyán játszók rendszeresen találkozzanak minden évben szakmai tapasztalatcserére. A magyarországi alapfokú iskolákat és szakgimnáziumok közül Győr, Tapolca, Szombathely, Pécs, Miskolc, Szerencs, Orosháza, és Zalaegerszeg diákjai vettek részt; Somogy vármegyét, a Marcaliból érkezett egyetlen furulyás, Cseh Erik képviselte, aki korábban már több hazai versenyen szerzett különféle kiemelkedő minősítést. A mostani megmérettetésen végül, a D-kategóriában, ahol összesen 13-an mérték össze tudásukat, a Marcali Noszlopy Gáspár Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hidas Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola tanulójaként Cseh Erik az előkelő ezüst minősítést szerezte meg. Az ijfú művészpalánta, aki először vett részt nemzetközi versenyen: G. Ph. Telemann: F-dúr szonáta II. és III. tételét, valamint J. G. Linicke: G-dúr koncert I. tétlét adta elő. Felkészítő tanára Török Ferenc, a korrepetitor pedig: Krishtop Pavel volt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában