Extrémsport

2017.08.06. 08:39

Ezüstérmet szerzett a balatonlellei triálos

Ezüstérmet szerzett a miskolci Extreme Unicycling Championship nyári fordulóján a balatonlellei Németh Levente. Az időjárás miatt nem rendezték meg a trial kategória fináléját, így a kvalifikációs eredmények alapján dőltek el a helyezések.

Klein Péter

A miskolci Factory Arénában rendezték meg a 2017. évi EUC, azaz Extreme Unicycling Championship nyári fordulóját. Az extrém egykerekűsök versenyének, ami az Európa-bajnokságnak tekinthető, évente két fordulója van, egy téli és egy nyári. Az előbbinek mindig a németországi Köln ad otthont, míg utóbbi folyamatosan más helyszínen kerül megrendezésre. Nem mellékesen a világbajnokság után, amit minden páros évben szerveznek, ez a verseny számít a második legrangosabbnak.

– Idén harmadik alkalommal adtunk otthont az egykerekű kerékpáros Európa-bajnokságnak – nyilatkozta lapunknak Egri Gábor, a Factory Aréna menedzsere. – A EUC nyári fordulójára tizenegy országból összesen nyolcvan sportoló érkezett, akik egy hetet töltöttek Miskolcon. Érdekesség, hogy nem csak Európából, hanem Kanadából és Amerikából is jöttek versenyzők, akik a világbajnoki felkészülésükbe iktatták be a rendezvényt. Négy kategóriában, street, magasugrás, trial és flatland rendeztünk versenyeket. Utóbbi kettőben három magyar érem két ezüst és egy arany született.

A egykerekűsök a hét elején az arénában gyakoroltak és versenyeztek majd hétvégén ellepték Miskolc belvárosát, ahol a döntőket rendezték.

Németh Levente már évek óta az monociklisek elitjéhez tartozik. A balatonlellei sportoló folyamatosan lélegzetelállító, már a fizikai törvények határát súroló gyakorlatokat mutat be a trial kategóriában, melyben különböző magasságú és szélességű mesterséges építményekre ugranak fel/le, vagy éppen egyikről a másikra, több méteres távolságot áthidalva. A világ- és Európa-bajnok egykerekűs a miskolci verseny selejtezőjében is remekül teljesített, azonban az időjárás miatt a döntőre már nem került sor.

– A trial kategória selejtezőjét szombat délelőtt rendezték – mondta az EUC nyári fordulójáról Németh Levente. – Bíztam a sikerben, hiszen fekszik nekem a miskolci pálya. 2011-ben a juniorok, 2015-ben pedig a profik között szereztem aranyérmet, így idén hasonlóban reménykedtem. A pontszámok alapján Fábián Márkkal együtt végeztünk az élen a kvalifikáció során, de az időeredményem miatt a második helyen álltam. Mindketten ugyanannyi pályát teljesítettünk, de a riválisom öt perccel előbb adta be a versenylapját. Ez abból adódott, hogy az utolsó pályán traktorgumikról kellett volna elugrani, de a nagy hőség miatt annyira puhává váltak a gumik, hogy képtelenség volt, de azért megpróbáltam, hogy több pontot szerezzek. A döntőkre délután került volna sor, de egy hatalmas vihar elmosta. Sajnos az idő rövidsége miatt másik alkalommal nem lehetett megtartani a finálét, így a kvalifikációs eredmények alapján döntötték el a helyezéseket. A trial mellett magasugrásban is indultam, de erre nem készület annyit, s végül a negyedik helyet szereztem meg.

– A következő versenyen szeptemberben elején lesz Ausztriában, majd jövőre Dél-Korában, Szöulban rendezik a világbajnokságot, ahová szeretnék elutazni, de ehhez szponzort kell találnom – tért ki távolabbi terveire Németh Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában