Sporthorgász

2017.09.24. 15:41

Két és fél tonnánál is több halat fogtak a világbajnokságon

Két és fél tonna (másfél kilón felüli) pontyot és amúrt mérlegeltek a versenybírók a három napon át tartó, hétvégén zárult – román és ukrán sikert hozó 19. pontyfogó-világbajnokságon a Desedán.

Fenyő Gábor

– Mostantól a Deseda a legszebb tó számunkra – mondta a román válogatott egyik alappillére, a 2012-ben hazájában világbajnoki címet szerzett Stefan Fasie. – Tudjuk, hogy a Deseda igazából egy mesterséges víztározó, mégis olyan körülmények között hogászhattunk – s a halak is úgy viselkedtek –, mint egy természetes tónál. A vb teljesen lekötött bennünket, így nem fedezhettük fel Kaposvárt. Ezt azonban rövidesen bepótoljuk, ugyanis a szervezőknek megígértük, hogy visszajövünk a Desedához, ők pedig viszonozzák majd a látogatásunkat.

Ha úgy nézzük, a románok favoritként érkeztek: a vb főpróbájának számító Deseda Openen ugyanis csináltak egy szektor első és második helyezést, összesítésben pedig a másodikak voltak.

A 26 ország 78 párosát felvonultató pontyfogó-világbajnokságot végül a román Kraus Iohan, Felix Roman alkotta páros nyerte; az ezüst az ukrán – nem tévedés! – Roman Ivasishin, Vaszil Beznoska összetételű egységé, a bronz pedig a litván Ilja Ibatulinót és Vitalij Necepurenkót felvonultató csapaté lett. A legjobb magyar párosnak, Halász Attilának és Győri Mihálynak a 12. hely jutott. A másik két magyar egység a 37., illetve a 40. helyen zárta desedai vb-t.

A nemzetek közötti csapatversenyben ukrán siker született: a dobogó második fokára a románok, a harmadikra pedig a címvédő franciák állhattak fel. A házigazda magyar csapat a nyolcadik helyre volt jó. A legnagyobb halat, egy 18,4 kilós pontyot a szlovénok fogták.

Feltétlenül szólnunk kell a mezőny egyetlen hölgytagjáról, az orosz Olga Voevodinról, aki párjával a 27. helyet szerezte meg a 78 páros közül. Megsüvegelendő teljesítmény, mint ahogy jár egy nagy főhajtás a napokon át csupán pár órát alvó többi versenyző és a szervezőknek előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában