Röplabda NB I., nők

2017.10.12. 07:33

Végigjárta a szamárlétrát, melynek aranyból volt minden foka

Az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem egyik új igazolása, a 25 éves Lutter Liza a nagy múltú Vasas-Óbuda mindegyik korosztályos együttesével – a miniktől kezdve egészen a juniorokig – bajnoki címet ünnepelhetett, a nagycsapat(ok) tagjaként pedig az ezüstöket halmozta.

Fenyő Gábor

– Édesanyja, a kaposvári Mátyás Ildikó válogatott tájfutó volt, az édesapja pedig közel a hatodik ikszhez is még mindig focizik, ráadásul több csapatban is. Lutter Liza és másfél évvel idősebb nővére, Eszter ellenben röplabdázik.

– Rengeteg sportágba belekóstoltunk – emlékezett vissza a nyáron Kaposvárra igazolt 25 éves Lutter Liza. – A legtovább, vagy hat évig úsztunk a nővéremmel, de balettoztunk, ritmikus gimnasztikáztunk, síeltünk, anyu révén a tájékozódási futást is kipróbáltuk, sőt, még sakkoztunk is. Aztán valahogy a röplabdánál kötöttünk ki mindketten.

– Nevelőklubjában, a Vasasban végigjárta azt a bizonyos szamárlétrát. Nem elhanyagolható tényező, hogy mindegyik foka aranyból volt...

– Kilencéves koromban kezdtem röplabdázni – mondta Lutter Liza –, s a mini, a gyermek, a serdülő, az ifjúsági és a junior csapat tagjaként is bajnoki címet ünnepelhettem.

– Nagycsapattal viszont nem sikerült a csúcsra kerülnie, ellenben annál több ezüstje van.

– Négy ezüstérmet őrzök a bajnokságból, s ugyanennyit a Magyar Kupából. Amúgy többször is tényleg csak lépésre voltam az aranytól, de valahogy mindig kicsúszott. A 2011/2012-es szezonban – akkor már a gödöllői csapat tagjaként – lettem először stabil tagja a kezdőcsapatnak. Nem mi voltunk az esélyesek, mégis egészen a döntőig meneteltünk. Ott már úgy voltunk, hogy csak mi nyerhetünk. Végül az ötödik meccs döntött... Egy évvel később szintén az ötödik találkozó döntött, ahol 2:1-re vezettünk, a negyedik játszmában pedig már 18:10-re mentünk. Nem volt elég... Három éve a Magyar Kupa döntőjében pedig meccslabdáról sikerült veszítenünk a Vasas-Óbuda ellen.

– Egyszer csak össze kell jönnie...

– Ebben bízom én is. Nem vagyok az a kapkodó típus, de az a cél vezérel, hogy egyszer az én nevemet is aranyba foglalják. Elvégre minden sportoló nagy álma, hogy ő legyen a legjobb, a bajnok. Most azonban csakis a kaposvári feladataimra összpontosítok.

– Mindig karmesterként dirigálta a többieket a pályán?

– A kezdetek óta a feladó poszt az enyém. Amikor 2011-ben Gödöllőre kerültem, akkor váltam a kezdőcsapat stabil tagjává.

– A nyáron igent mondott a kaposváriak hívó szavára.

– Az MTK alapemberei közül csak a liberó maradt, a többiek távoztak. Gödöllő volt még képben, ahol korábban már négy évet eltöltöttem, ám az idei szezonnak nem igazán ütőképes csapattal vágnak neki. Kaposvárra viszont jó játékosok igazoltak, így én is igent mondtam. A nyári alapozáskor egy kisebb sérülést összeszedtem – a vállammal voltak gondok –, de most már teljesen rendben vagyok.

– A klub vezetői azt várják Lutter Lizától, hogy az egy évvel korábban Nyíregyházáról érkezett Sitkey Mariannal egyetemben a pályán kívül is fogja össze a társaságot.

– Nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, lévén tavaly én voltam az MTK csapatkapitánya. Amúgy meg könnyű volt beilleszkedni; mindenki éhes a sikerre, egy célért dolgozunk és hajtunk.

– Mi az a cél?

– A klub minimum elvárása, hogy jussunk be a legjobb hat közé.

– És a játékosoké?

– Mi akkor leszünk majd igazán elégedettek, ha a nagy hármas – azaz a Békéscsaba, a Nyíregyháza és a Vasas-Óbuda – mögött odaérnénk a negyedik helyre. Ha összejönne, az a kaposvári női röplabdasport legnagyobb sikerét jelentené.

– Megvédi bajnoki címét és kupaelsőségét a Békéscsaba?

– Maradjunk annyiban, szerintem nehezebb dolguk lesz, mint az előző szezonban. Minden élcsapat erősített a nyáron, főleg külföldi légiósokkal. De hogy milyen csapatot alkotnak majd, az rejtély. Az mindenesetre biztos, hogy az előző idényhez képest talán a Nyíregyháza erősödött meg a leginkább. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a Békéscsaba még fog légióst – vagy légiósokat – igazolni.

– Pénteken 18 órakor hazai pályán rajtolnak a Bp. Testnevelési Egyetem SE ellen.

– A többiek nevében is mondom: csak a győzelemben gondolkodunk. Remek a csapatszellem, nagyon együtt van ez a társaság. Márpedig egy sikerrel megvívott – vagy éppen sikertelen – nyitány alapjaiban határozhatja meg a folytatást. Már csak ezért is mindenki nagyon odateszi majd magát a TF elleni hazai nyitányon.

Feladó és állattenyésztő mérnök

Lutter Liza egy év híján egy évtizedet húzott le a nagy múltú Vasasban. Ezután négy szezonon át a Gödöllőt, az utóbbi két évben pedig az MTK-t erősítette. Nyolc ezüstérmet őriz a vitrinjében. A Vasas csapatával a bajnokságban kétszer, a Magyar Kupában egyszer, a Gödöllő együttesével pedig a bajnoki sorozatban ugyancsak kétszer, a kupában pedig háromszor volt második. Tagja volt a rotterdami ifjúsági Európa-bajnokságon hetedik helyezett válogatottnak, s részt vett a szerbiai junior Eb-n is. A gödöllői egyetemen állattenyésztő mérnök szakon diplomázott.

Kaposvár–Kecskemét finálét vára férfiaknál

– Bár a férfiakat annyira nem követem nyomon, azért nagyjából tisztában vagyok az erőviszonyokkal – mondta Lutter Liza. – A Kecskemét két válogatott kaposvári játékossal, Dávid Zoltánnal és Deák Márkkal erősített, na meg a kispadon Szasa Nedeljkoviccsal. Egy időben rendre a Kaposvár és a Kecskemét vívta egymással a bajnoki finálét. Nem lennék meglepve, ha az idei szezon végén is újra ez a két csapat találkozna majd egymással – tette hozzá Lutter Liza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában