Helyi sport

2018.01.02. 20:43

Az idén is szörfözéssel kezdték az új évet

Megannyi különleges módja létezik annak, ahogy az emberek elbúcsúztassák az óévet és köszöntsék az új esztendőt.

Fenyő Gábor

Vannak, akik vitorlát bontanak, mások megmártóznak a Balatonban – vagy éppenséggel a petörkei tóban –, megint mások jeges vízben lubickolnak, s olyan is akad, aki jég alatt úszkál. A kaposvári Gundy Richárd és nem kevésbé elszánt csapata már évek óta szörfözéssel kezdi az évet a fonyódligeti partok előtt.

– Ez most komoly? Január első napján kimerészkedni a Balatonra?

– Évek óta bevett szokás ez már nálunk. Ha jól számolom, ez volt a negyedik ilyen közös randevúnk – kezdte az 50. életévét taposó Gundy Richárd, a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium matematika-testnevelés szakos tanára. – Újra találkozunk, boldog új évet kívánunk egymásnak, na meg az érdeklődőknek, merthogy azok mindig akadnak. Azért ez az új évi összetartás, hogy a mi számunkra jó, vagyis szeles legyen az év. S ha már összejövünk, akkor ki is merészkedünk a vízre egy kicsit szörfözni.

– A nézők hogyan reagálnak a szörfözésre?

– Amikor még a parton az előkészületekkel vagyunk elfoglalva, kíváncsian fürkészik, hogy mire is készülünk valójában. A nagy „mutatvány” végén aztán gratulálnak, megtapsolnak minket. Na persze, azért a tekintetükből ki lehet olvasni az „ezek nem teljesen normálisak”-at is.

– Hogy bírták a hideget?

– A levegővel nem volt gond, hiszen 5–6 fok lehetett – felelte Gundy Richárd. – A víz viszont nem több 1–2 fokosnál. A feladat legnehezebb része éppen ezért az, amikor belegázolsz a jéghideg vízbe. Aztán amikor már a szörfön vagy, könnyebben megy minden.

– Hány éves a csapat legfiatalabb tagja?

– Hatan, nyolcan szoktunk összejönni; van, aki a fővárosból érkezik, mások itt laknak a Balaton partján. A legfiatalabb, aki most szörfdeszkára lépett, nyolcéves volt. Mielőtt bárki megvádolna bennünket, gyorsan hozzáteszem, hogy ő azért ruhában volt.

– Kevesen mondhatják csak el magukról, hogy már január első napján túl vannak a riggelésen, azaz a vízreszálláson vagy vitorlabontáson.

– Mi ragaszkodunk ehhez a szokásunkhoz, s ez a jövőben is így lesz – hangsúlyozta Gundy Richárd. – Tavaly egyébként elmaradt a téli szörfözés, lévén vastag jégpáncél borította már a Balatont, sehol nem találtunk egy kis szabad vízfelületet sem. Mindettől függetlenül a közös pezsgőbontás azért persze akkor sem maradt el.

Kaposvár kapitánya volt 2011-ben

Gundy Richárdot 2011-ben ismerhette meg az ország: ő volt akkor a 7. T-Home Vivicittá Városvédő Futás kaposvári kapitánya, ha úgy tetszik, arca. Egyetlen vidéki városban sem álltak annyian rajthoz futóversenyen, mint a somogyi megyeszékhelyen; az április 3-ai látványos megmozduláson 13 ezer 208-an rajtoltak el. Ezzel Kaposvár legyőzte Szegedet, ahol egy nappal később 10 ezer 122-en futottak.

A futás most is kitörölhetetlen része az életének. Január 1-én a fonyódi szörftúra után hazajött, hogy elrajtolhasson Kaposváron az immár több évtizedes múltra visszatekintő Korhely-futáson. Utána aztán szíve szerint ismét Fonyódliget felé vette volna az irányt, ám a szakadó eső közbeszólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában