lovastorna Eb

2018.08.01. 20:07

Új rekord született: még soha nem neveztek ennyien

A felnőtt világ- és Európa-bajnokság után ezúttal junior lovastorna Eb-nek lehet a házigazdája a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiája. A szerdai megnyitót követően négy napon át, egészen vasárnapig tartanak a versenyek, ahol már meg is dőlt egy rekord: még soha ennyien nem neveztek.

Fenyő Gábor

Bár még el sem kezdődtek a versenyek – szerdán kora este tartották az ünnepélyes megnyitót a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján –, egy rekord már megdőlt; még soha ennyien nem neveztek junior lovastorna Európa-bajnokságra. A vasárnapig tartó seregszemlén 14 ország közel 250 versenyzője mérettet meg. A publikum – egyik nap sem kell jegyet váltani – a házigazda magyarok mellett Csehország, Szlovákia, Oroszország, Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország, Svájc, Hollandia, Nagy-Britannia, Dánia, Svédország és Finnország ifjú lovastornászait láthatja. A nőknél 39-en, a férfiaknál 19-en, míg a párosoknál 11 egység, a csapatversenyre pedig ugyancsak 11 együttes nevezett.

A házigazda magyarok közül Király Ákos érheti el a legjobb eredményt, aki az utóbbi időben több nemzetközi versenyen is jeleskedett.

 

A junior Európa-bajnoksággal párhuzamosan egy rangos nemzetközi lovastorna-versenyt is rendeznek a Pannon Lovasakadémián, amely komoly téttel bír. Ez az utolsó olyan verseny, ahol még kvalifikációt lehet szerezni a őszi tyroni Lovas Világjátékokra. A több mint 30 lovas zömét hölgyek alkotják. Ott lesz a mezőnyben a Villányi Krisztina vezette – aki egyben a junior Eb versenyigazgatói posztját is betölti – házigazda Kaposvári Lovasakadémia SC versenyzői közül Somogyi Eszter, Jezerniczky Nóra és Porcsa Lenke, mint ahogy láthatjuk a junior Európ-bajnok Bence Balázst is.

A Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiája korábban három nagy nemzetközi lovastorna-versenynek adott már otthont. 1996-ban felnőtt világbajnokságnak, 2007-ben pedig ugyancsak felnőtt Európa-bajnokságnak lehetett a házigazdája a somogyi megyeszékhely. A 2014-ben rendezett junior lovastorna Európa-bajnokság különösen emlékezetes marad, lévén a kaposvári Bence Balázs sikerével zárult.

A Pannon Lovasakadémia évtizedeken át volt (jó) házigazdája díjlovagló Világ Kupa-fordulóknak, tavaly pedig itt rendezték a Póni Európa-bajnokságot.

A menetrend

Csütörtök

Kötelező gyakorlatok – 1. forduló. Squad vaulting (nemzetközi verseny) 14 órától; csapat (Európa-bajnokság) 14.15 órától; női egyéni (Európa-bajnokság) 16 órától; férfi egyéni (Európa-bajnokság) 18.30 órától; női és férfi egyéni (nemzetközi verseny) 19.30 órától.

Péntek

Kötelező gyakorlatok – 1. forduló. Női és férfi egyéni (nemzetközi verseny) 9 órától.

Technikai kűrök – 1. forduló. Női és férfi egyéni (nemzetközi verseny) 10 órától; squad vaulting (nemzetközi verseny) 10.30 órától; Pas-de-Dux (nemzetközi verseny) 11 órától; páros (Európa-bajnokság) 11.30 órától; fiú egyéni (Európa-bajnokság) 14 órától; női egyéni (Európa-bajnokság) 15.30 órától.

Szombat

Technikai kűrök – 1. forduló. Női és férfi egyéni (nemzetközi verseny) 9 órától.

Kötelező gyakorlatok – 2. forduló. Női egyéni (Európa-bajnokság) 10 órától; férfi egyéni (Európa-bajnokság) 11 órától.

Technikai kűrök – 2. forduló. Női és férfi egyéni (nemzetközi verseny) 14 órától; Pas-de-Dux (nemzetközi verseny) 15 órától; squad vaulting (nemzetközi verseny) 15.15 órától. Díjátadó 17 órakor.

Technikai kűrök – 1. forduló. Csapatverseny (Európa-bajnokság) 15.30 órától.

Vasárnap

Technikai kűrök – 2. forduló. Páros (Európa-bajnokság) 9 órától; csapat (Európa-bajnokság) 10 órától; fiú egyéni (Európa-bajnokság) 13.30 órától; női egyéni (Európa-bajnokság) 15.30 órától. Díjátadó 17.30 órakor.

A belépés mind a négy nap díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában