kidobós

2019.09.19. 13:27

A legjobb tíz közé kerülést célozta meg a válogatott

Sportággá alakult Magyarországon is az iskolai testnevelés egyik legnépszerűbb játéka a kidobós, a szabályok azonban eltérőek attól, mint amit a suliban megszokhattunk. Hazánkban az első nemzetközi kidobós tornát Siófokon rendezték.

Molnár Gábor

– 2017-ben találkoztam először ezzel a sportággal, egészen pontosan az Európa-bajnokságot láttam – mondta Bohács Ferenc, a Magyar Dodgeball Szövetség elnöke. – Kicsit meglepett, hogy itthon még senki sem foglalkozik ezzel, így úgy döntöttem, belevágok. 2018 márciusában egy jótékonysági tornával nyitottunk és onnantól indult a történetünk. Elkezdtünk tréningezni, edzőmeccset játszottunk, az a Szlovénia volt az ellenfelünk, mely szerepelt a tavalyi világbajnokságon. Részt vettünk az olaszországi kontinensviadalon és bekerültünk az európai kidobós szövetségbe is. Erre az esztendőre már úgy érkeztünk, hogy általános, középiskolai és egyetemi bemutatókat és versenyeket is szerveztünk.

– Egy-egy csapatban hat-hat játékos van – tette hozzá. – A hagyományos kidobóshoz csak nevében hasonlít, hiszen itt nem ad-hoc dobálózás zajlik, hanem komoly taktika és stratégia van. A meccs elején öt labdát raknak le a középre, s azért kell futni, ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint vízilabdában a ráúszást. Minden csapatnak balról jobbra az első három labdára kell rástartolni, így igazából a középső játékszerért van a legnagyobb harc. Ha megvan a bogyó, akkor nem lehet egyből dobni, hanem vissza kell passzolni egy meghatározott vonalig, mely öt és fél méterre van a középvonaltól. Innentől már ki lehet dobni az ellenfelet, s az vezetheti az első támadást, akinél több labda van. A mérkőzések kétszer 15 percesek, legfeljebb 3 perces szettekből állnak. A labda nagyobb, mint a kézilabda, viszont kisebb, mint a röplabda és csupán 120 grammot nyom. A kidobósnak Nagy-Britannia a motorja, illetve az angolszász országok, nekik köszönhetően komoly esély van, akár már a 2028-as olimpiai programba kerülésre.

Siófokon az első alkalommal megrendezésre került Pannon Kupán nagyot harcolt a magyar mix válogatott rutinosabb ellenfeleivel szemben, a férfi csapatunk pedig döntetlen játszott Horvátországgal. Elmondható, hogy a fejlődés kézzelfogható és a TOP10-ért megy már Magyarország együttese a következő kontinensviadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában