KÉZILABDA, FÉRFIAK

2020.01.29. 16:47

Mágikus a csapatmunka

Belopta magát a kézilabdaszurkolók szívébe a férfikézilabda Európa-bajnokságon a magyar csapat. Gazda Ferenc, a Csurgói KK fizioterapeutája a magyar együttes mellett dolgozott, azok közé tartozott, akik kiváló munkájukkal a háttérből rengeteget tettek a sikerért. Őt kérdeztük tapasztalatairól, élményeiről.

Huszár Hajnalka

A kontinensviadalt egy hosszabb felkészülés előzte meg, majd jöttek a csoportmérkőzések, ahol a csapat bravúrosan kivívta a továbbjutást a középdöntőbe. Az Európa-bajnokságon nem könnyű a fizikai sorozatterhelést kompenzálni, nehezebb a regenerálódás. Milyen mágiát vetett be, hogy látszólag ilyen frissek voltak a játékosok?

– Tulajdonképpen nem volt más feladatom, mint amit a bajnokságban végzek, mindkét területen a tőlem telhető legjobb tudással törekszem segíteni a csapatot. Arra viszont büszke vagyok, hogy nemzeti színekben is segíthetem a hazámat. Nagy öröm volt annak idején a felkérés, hiszen az az jelenti, hogy valamit jól csinálok, és igyekszem ezt a bizalmat megszolgálni. Ez a „mágia” nem csak az én érdemem, hanem egy komplett stáb munkája, kezdve az erőnléti edzőtől a csapat orvosán át a fitoterapeuta kollégám egységes, összehangolt munkájáig.

– Mentálisan nagyon egyben volt a csapat, látszott, hogy egymásért is küzdenek.

– A mentális felkészültség az edzőknek volt köszönhető, akik, ahogy látható volt mindhárman jó munkát végeztek. Ennek köszönhető, hogy a csapatnak meg volt a megfelelő önbizalma ahhoz, hogy felszabadult játékkal, jól teljesítsenek.

– Voltak olyan játékosok, akik nagyobb terhelést kaptak, rájuk nagyobb figyelmet kellett fordítania?

– Természetesen, hisz egy erősebb fizikummal rendelkező játékosnak tovább tart a regenerálódása. A legtöbb esetben éjszakába nyúlóan dolgoztunk a rövid pihenőidő miatt.

– Egy Európa-bajnokságon a résztvevő országok fizoterapetuái is találkoznak egymással, tapasztalatot cserélhetnek, „szakmázhatnak”. Volt erre lehetősége?

– Mivel minden második nap játszott a csapat, sőt, volt hogy már másnap, így a legkevésbé arra volt időnk, hogy más ország fizioterapeutájával leüljünk akár két mondatot is váltani. Azért én személy szerint szeretek új dolgokat tanulni, így ha tehettem megfigyeltem a külföldi kollégáimat munka közben.

– Fiatal, szerethető csapat alakult ezen a kontinens tornán. Milyen élményekkel, milyen érzésekkel tért haza Csurgóra?

– Mondhatnám, hogy fáradtan, de csak pozitív élményekkel érkeztem vissza Csurgóra. Hosszabbra sikeredett a kintlétünk, mint ahogy az indulásunk előtt azt sokan gondolták volna és én nagyon élveztem minden egyes pillanatot. Ez a fiatal, szerethető csapat maximálisan kiadott magából mindent. Küzdöttek egymásért, a csapatért és nem utolsó sorban az országért.

– A bajnokság tavaszi mérkőzéssorozatát a MOL Pick Szeged csapatával kezdi a Csurgó. Mit vár ettől a találkozótól?

– Először is szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebben a kis városban, hogy ilyen nagyszerű csapat, mint a MOL Pick Szeged is megfordul Csurgón. A találkozónak papíron ők az esélyesei, de bízok a srácokban, hogy egy jó mérkőzést játszunk velük. Nekem a munkám okán is a legfontosabb, hogy ne sérüljön meg senki. Akkor én már boldog leszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában