motocross

2020.01.08. 16:28

Nincs csapata és motorja, válaszút előtt áll Szvoboda

Jelenleg nincs csapata Szvoboda Bencének, hazánk legjobb motorkrosszozójának, még az is előfordulhat, hogy befejezi pályafutását.

Molnár Gábor

Fotó: NN

Kiváló szezont tudhat maga mögött a kaposvári Szvoboda Bence, hiszen megnyerte a cseh és a magyar MX1-es egyéni motokrosszbajnokságot, illetve itthon a csapatversenyben is első helyen zárt a HTS KTM Team tagjaként. Ráadásul a Magyar Motorsport Szövetség elnöksége őt választotta meg az Év Férfi Sportolójának. Hiába a hosszú éveken át tartó kiváló szereplés, a sok kimagasló eredmény, még az is előfordulhat, hogy az idei szezont kihagyja a kiváló 28 éves sportoló, sőt a visszavonulás is megfordult már a fejében. Jelenleg ugyanis nincs csapata, nem hosszabbította meg a szerződését a HTS KTM Teammel.

– Minden olyan jól indult, hiszen a csapat és az én elképzeléseim nem voltak messze egymástól – mondta Szvoboda Bence. – Már októberben tárgyaltunk a hosszabbításról, s november közepén – szóban – már meg is egyeztünk, majd a főnök, Horváth Lajos elutazott három hétre külföldre. Ennek megfelelően el is kezdtem a felkészülést decemberben, s amikor hazaérkezett, akkor megkaptam a szerződést, amiben nem az szerepelt, amit megbeszéltünk. Valószínűleg elbeszéltünk egymás mellett, amikor szóban leegyeztettük a feltételeket, s ez okozhatta a félreértést. Amikor átnéztem a kontraktust, utána mérlegelnem kellett, hiszen októberre, novemberre már az összes valamirevaló csapat összeállt, így nem nagyon lehet olyat találni, ahová érdemes lenne aláírni. Kellemetlen a szituáció, hiszen az ellenfeleim már javában motoroznak, ők legalább egy-másfél hónappal előttem járnak a felkészülésben.

A kiszolgáltatott helyzet ellenére Szvoboda Bence végül nem fogadta el a felkínált lehetőséget, amit jelzett a csapattulajdonosnak, aki viszont nem volt nyitott az egyezkedésre.

– A motorozás az életem, de a versenyzésnél már vannak fontosabb dolgok is az életemben, és azt is néznem kell, mennyit tudok kivenni a sportból, hiszen nekem is szükségem van a biztos egzisztenciára és a megfelelő anyagi háttérre – hangsúlyozta. – Félreértés ne essék, szerettem volna maradni, hiszen az elmúlt 8 évben szinte összeforrt a nevem a HTS KTM Teammel, csak a számokat szerettem volna egy kicsit feljebb tornázni pályafutásom legjobb szezonja után. A tulajdonos ezt viszont nem fogadta jó szívvel, és végül elváltak útjaink. Így csapat nélkül maradtam.

A felkészülését ennek ellenére nem szakította félbe, de válaszút előtt áll.

– Elsősorban azt kell eldöntenem, akarok-e még versenyezni – emelte ki. – Vannak lehetőségeim, de mindegyiket alaposan át kell gondolnom, s ha úgy látom, anyagilag nem éri meg, akkor kihagyom a 2020-at. Akkor meg tudnám műttetni a vállamat, mely nem száz százalékos, de versenyzésre alkalmas, és alaposan felkészülnék 2021-re. Jelenleg még motorom sincs, a nélkül pedig nehéz tréningezni... Sajnos az is benne van a pakliban, hogy felhagyok a profi versenysporttal, ha nem sikerül olyan feltételeket kapnom, amivel motiváltan tudnám folytatni a karrierem. Ehhez viszont nem csak egy jó csapat, hanem szponzorok is kellenek, manapság viszont nehéz ilyet találni a motorsportokra Magyarországon, még az én szintemen is.

Arra kérdésre, keresték-e már más csapattól, azt válaszolta: volt már érdeklődés, de részletekről egyelőre nem esett szó.

A kaposvári sportoló kiemelte: hálás a csapatnak és külön köszönetet szeretne mondani Horváth Lajosnak, valamint a HTS KTM Team munkatársainak az elmúlt évekért, a rengeteg energiáért és munkáért, aminek köszönhetően fantasztikus sikereket ért el. S további sok szép eredményt kívánt az együttesnek.

Szvoboda Bence mellett a szintén kaposvári Nagy Norbert is elköszönt a HTS KTM Teamtől, ő az a személy, aki sok mindenben segített Bencének a háttérből. Jelenleg együtt próbálják megtalálni a megoldást a kialakult helyzetre.

– A HTS KTM Team és a cseh Buksa Ados közös ajánlatát, együttműködési megállapodását Szvoboda Bence nem tudta elfogadni – reagált Horváth Lajos, a HTS Team tulajdonosa. – Közös megegyezéssel, békességben váltunk el, nem maradt bennünk tüske, csak annyi történt, hogy nem jutottunk közös nevezőre.

Címkék#motocross

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában