kézilabda

2020.09.23. 09:00

Itt a rangadó: a bajnokot fogadja az új trónkövetelő

A Bajnokok Ligája-győztes, magyar bajnok, kupagyőztes Győri AUDI ETO KC csapatát fogadja a Siófok KC szerdán, 18.30 órakor. A találkozót az M4 sport élőben közvetíti.

Keszthelyi Zoltán

A balaton­iak nem csak a győriek januári legyőzésével (34-29) érdemelték ki, hogy esélyesként számoljanak velük a női kézilabda NB I.-ben a bajnoki címért vívott harcban, hanem azzal, hogy legutóbb tavaly novemberben buktak tétmérkőzést, a Nantes elleni hazai EHF-kupa-visszavágót. Megtehették, miután idegenben lerendezték a továbbjutást nyolcgólos sikerükkel. Ezt a vereséget azóta huszonkét hibátlan találkozó követte, ha csak a hazai bajnoki és kupameccseket nézzük, akkor tavaly november óra veretlenek, ráadásul nemcsak a Győrt intézték el otthon, hanem a Fradit is idegenben.

Némi árnyékot vet a képre, hogy a Győriekkel ellentétben ezúttal sem az állandóság jellemezte a balatoniak holtszezonját, hiszen hat játékos érkezett, akik beilleszkedése azért nem megy egyik napról a másikra. Ezt nehezítette például Tóth sérülése, de Van der Heijden is csak huszonhat percet volt a pályán az eddigi bajnokikon, melyekről nehéz azt mondani, hogy ellenállhatatlanul kézilabdáztak volna Tomoriék. A győriek például a Szombathelyt idegenben huszoneggyel, a siófokiak tízzel, az Érdet otthon Görbiczék tizennyolccal, a somogyiak nyolccal verték. Van különbség.

A játékosok mellett új tréner is dolgozik a norvég Bent Dahl személyében, aki a szintén norvég Tor Odvar Moen edző segítője volt, vagyis van egyfajta folytonosság, ám ez is hozott változást a játékban, játékfilozófiában. Döntő lehet az eredmény szempontjából az is, hogy a győriek három bajnoki mellett két Bajnokok Ligája-találkozóval hangoltak erre az ütközetre, melyek azért más hőfokúak, más minőséget képviseltek, mint a például Hársfalvi Júliáék Szombathely, Dunaújváros, Alba elleni bajnokijaik, melyeket már eleve feladtak az ellenfelek, inkább pihentették kulcsjátékosaikat. Danyi Gábor edző tanítványai ráadásul önbizalommal felvértezve érkeznek, hisz a hétvégi Bajnokok Ligája-meccs második félidejét tizennéggyel nyerték a Podravka ellen.

Világklasszisok lépnek pályára

Külön érdekesség lesz, hogy Nze Minko és Solberg is épp a balatoniaktól tette át székhely­ét a kisalföldiekhez. Pikáns összecsapás lesz tehát ebből a szempontból is, melyen dönthet az is, miként teljesítenek a kispadról beszálló játékosok, miután mindkét klub rendelkezik egy-egy fantasztikus sorral. A Podravka elleni fölényes győzelmük egyik okaként ki is hangsúlyozta a hosszabb kispadjukat Danyi Gábor.

Talán az egyik legfontosabb tény­ező Pena hiánya lehet, aki „személyes okok miatt” kihagyta a boglári meccset. Ha ezúttal sem tud a csapat mellett lenni, azzal nőnének a Győr esélyei. Igaz, ez olyan energiákat is mozgósíthat a társakban, amelyek eddig még nem kerültek felszínre. Egy biztos, nagy harc várható, melyen az akarati tényezők mellett a pillanatnyi forma is dönthet, ám egy dolgot ki lehet jelenteni: a világ legjobbjai közül jó néhány­an ott lesznek a pályán ezen a fantasztikus magyar bajnoki mérkőzésen, vagyis igazi csemegét ígér a kézilabda szerelmeseinek ez az összecsapás.

Ezek is érdekelhetik