úszás

2020.12.17. 09:53

Ha most kellene döntenie, Halmait vinné az olimpiára

A kaposvári országos bajnokságon az történt, amit vártam, azaz a fiatalokat kevésbé viselte meg a kihagyás, mint az idősebbeket; nyilatkozta Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Molnár Gábor

A sportolóknak és az edzőknek is hiányoztak a nézők a Kaposváron rendezett úszó országos bajnokságon, ám így is szép eredmények születtek. A kaposvári Halmai Petra egy arany- és egy ezüstéremmel zárt, s ha most kellene kijelölni az ötkarikás játékokra utazó magyar keretet, akkor is benne lenne.

– Azért jöttünk vissza, mert tavaly is kiváló házigazdája volt Kaposvár az országos bajnokságnak és az idén is mindennel elégedettek vagyunk – felelte a Somogyi Hírlap kérdésére Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. – Az uszoda csodálatos, a medence pedig nagyon gyors, s ezt jól bizonyítja az is, hogy született új országos csúcs. A körülmények is kitűnőek, folyamatosan azt érezzük, nagyon szeretnek minket, nem alakoskodás a mosolygás. Jó itt lenni, s nem csak nekem, hiszen az az elsődleges szempont, mit mondanak a versenyzők és ők is mindennel elégedettek.

A koronavírus-járvány miatt nem lehettek nézők az országos seregszemlén és éremátadó-ceremóniá(ka)t sem rendeztek, adódik a kérdés, mennyire hatott ez ki a versenyzők teljesítményére.

– Ezek a körülmények nem befolyásolták a sportolók teljesítményét, de rossz volt – válaszolta a szövetségi kapitány. – Hiszen ők is szeretik, ha vannak szurkolók, akik buzdítják őket, tapsolnak nekik. Az elvégzett munkáért járó jutalom pedig az, amikor a nyakukba akasztják az érmet. De a kérdés úgy vetődött fel: vagy így rendezzük meg az országos bajnokságot, vagy nem lesz ob, s nem kérdés akkor mire esett a választásunk.

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola Egyesült Államokban tanuló és sportoló úszója, Halmai Petra kiválóan teljesített a megméretésen, hiszen száz méter mellen az első, míg ugyanebben az úszásnemben kétszáz méteren a második helyen ért célba.

– Ez egy mérhető sportág, azaz ha nekem ma kellene megneveznem az olimpiára utazó csapatot, akkor Halmai Petra lenne száz méter mellen a magyar induló – tette hozzá Sós Csaba. – Ráadásul 2019 márciusa óta ő érte el a legjobb időeredményt, azaz nála senki sem tudott azóta jobbat úszni.

Kapás Boglárka, bár biztató időt úszott az előfutamok során, rosszullét miatt kénytelen volt visszalépni a 200 pillangó döntőjétől. A kiváló sportoló a közösségi médiában jelentette be, Hashimoto thyreoditis nevű autoimmun pajzsmirigy betegséggel küzd, aminek lehetnek olyan tünetei, mint amelyek miatt nem tudott rajtkőre állni a főszámában. De nem adta fel, s úgy döntött, elindul a 400 méteres női vegyes úszásban, melyet meg is nyert.

– Ez is mutatja, ilyen ez a sport – vágta rá a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. – Bogi túlmotivált, kőkemény és ilyen állapotban is le akarta úszni a kétszáz méter pillangót. Erre még nem volt példa, de az edzője, Virth Balázs és az orvosa odahívtak engem, hassak rá, hogy ne ússzon. Láttam én is, hogy rosszul van, viszont miután beszéltem vele és eljöttem tőle, állítólag még felállt bemelegíteni, még akkor is ki akart jönni, de végül helyesen döntött, hiszen első az egészség. Kapás Boglárka egy vékony lány, erős akarattal és kiváló edzettségi állapotban van, így hamar vissza tudott jönni és két nap múlva már nagyszerűen úszott.

Sós Csaba elmondta azt is, az országos bajnokságon az történt, amit várt. – A fiatalok kevésbé sínylették meg a kihagyást, az idősebbek viszont jobban – emelte ki. – Van, aki kijött, megmutatta magát, próbálkozott, de úgy érzem, vannak olyanok, akik még mindig bujkálnak, ám ők most úgy gondolom, kijózanodnak. Mert most itt rajthoz kellett állni, majd megnyomták a dudát, a végén pedig kiírták az eredményt és az a mérvadó. A délelőtti döntő senkinek sem kedvezett, jobb lett volna a délutáni finálé, de az olimpián is így lesz, az ellenfeleinknek is.

A kapitány a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán arról is beszélt, azt várja 2021-től, hogy folytatódni fognak a magyar sikerek, hiszen ehhez minden alap megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában