LABDARÚGÓ-EB

2021.06.17. 08:04

Meksz Gyula a belgákért rajong

Az egykori élvonalbeli labdarúgó, Meksz Gyula már az 59. életévét is betöltötte, de még mindig játszik a megyei II. osztályú bajnok Mezőcsokonya csapatában.

Fenyő Gábor

Forrás: AFP

Meksz Gyula Tolna megyéből került a somogyi megyeszékhelyre. 25 évesen a Győr ellen mutatkozott be a Kaposvári Rákóczi színeiben az NB I.-ben, majd a Vác ellen megszerezte első élvonalbeli gólját. Miután a kaposváriak kiestek az NB II.-be, a Sófoki Bányász játékosa lett egészen 1994-ig. A hét év alatt több mint 180 meccset húzott le az NB I.-ben, a 11 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját.

– Egészen 84 percig tudtuk tartani a lépést az Európa-bajnok portugálokkal, de sajnos a végére elfáradtunk; hibáztunk, s ezt ellenfelünk könyörtelenül kihasználta. Aztán néhány perc múlva még vágott két gólt Cristiano Ronaldo... – kezdte a most 59 éves Meksz Gyula. – A folytatás is igencsak nehéznek ígérkezik: szombaton délután a vb-címvédő franciák jönnek a Puskás Arénába, aztán a jövő héten szerdán mi utazunk a négyszeres vb-győztes németekhez Münchenbe. Biztos vagyok abban, hogy sem a franciák, sem pedig a németek nem adtak ki magukból mindent. A végére tartalékolnak, lévén ott dől el majd minden.

Kedden befejeződött az első csoportkör. Mit várhatunk a folytatásban?

– Csütörtökön lesz a Dánia–Belgium ütközet Koppenhágában – folytatta Meksz Gyula. – Még a tv képernyőjén is szörnyű volt látni, ahogy egyik pillanatról a másikra magatehetetlenül összecsúszott Christian Eriksen. – Biztos, hogy a házigazda dánok már csak a csapatkapitányuk miatt is fel fogják szántani a pályát, de szerintem ez is kevés lesz. Nem tagadom, nagyon kedvelem a belgákat, tele vannak jobbnál jobb játékosokkal, s azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy akár végül még a dobogó tetejére is (fel)állhatnak.

S hogy kik lehetnek a végső befutók?

– Előbb várjuk meg a nyolcaddöntőket, akkor talán már könnyebb lesz jósolni – vélekedett az egykori élvonalbeli labdarúgó. – Tény, hogy a franciák bivalyerősek, de komolyan kell számolni az olaszokkal és a belgákkal is. De ott vannak még a hollandok, az angolok, a németeket is hiba lenne leírni, s számomra kellemes meglepetést okoztak az ukránok is. Nem az egyéniségek, hanem egyre inkább a csapatjáték dominál. Nehéz és fárasztó szezonon vannak túl a legtöbben, az adott pillanatnyi forma fog dönteni.

A végére hagytuk a (legfontosabb) kérdést: meddig láthatjuk még a pályán Meksz Gyulát?

– Nem tartozom a fiatal, kezdő játékosok közé: az idei szezonban végig csere voltam – mondta. – Most viszont úgy döntöttek a többiek, hogy a hétvégén Balatonszemesen a bajnoki cím sorsáról döntő ütközetben a kezdő csapat tagjaként lépjek pályára. A többiek futottak helyettem, de azt mondták, szükség van a pályán a rutinomra, tapasztalatomra. Amíg ilyen baráti társaságban játszom, örülök, hogy focizhatok.

Francia siker német góllal

Kedden este játszották: Németország–Franciaország 0–1 (0–1)

München, 14 ezer néző.

Gólszerző: Hummels (a 20. percben – öngól). A franciák a második játékrészben kétszer is betaláltak, de mindkettő gólt les miatt érvénytelenítette a spori. Végül a német Hummels látványos (ön)gólja döntött – a vendég franciák javára...

„B” csoport: Oroszország–Finnország 1–0 (1–0)

Szentpétervár, 35 ezer néző.

Gólszerző: Mirancsuk (a 45+2. perben).

„A” csoport: Wales–Törökország 2–0 (1–0)

Baki. Gólszerzők: Ramsey (a 42. percben), Roberts (a 95. percben).

Az „A” csoportban az Olaszország–Svájc mérkőzést szerdán este lapzártakor játszották Rómában.

Mai ajánlatunk

„B” csoport: Dánia–Belgium (Koppenhága 18 órakor). „C” csoport: Ukrajna–Észak-Macedónia (Bukarest 15 órakor); Hollandia–Ausztria (Amszterdam 21 órakor).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában