vízi eszköz

2021.07.20. 16:00

Egyre szorosabb a SUP és a város kapcsolata

Erős szél és nagy hullámok fogadták a II. Siófoki SUP Kupa résztvevőit a Balaton déli partjának fővárosában.

Klein Péter

A szervezők idén is gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbnak ítélt versenyszámot, hiszen hosszútávú, sprint és ügyességi versenyt is hirdettek.

– Szerettünk volna egy olyan rendezvényt Siófokra hozni, ami még nem volt sem a városban, sem a környéken – fogalmazott Károlyi János, a Siófoki SUP Kupa főszervezője. – Az előző évben nagy sikert aratott a SUP Kupa, talán a pandémia miatt is, hiszen más nagyobb verseny nem is volt a városban. Az idén elég mostohák voltak a körülmények, hiszen 30–40 km/h-ás szél fújt, ami közel hatvan centiméteres hullámokat korbácsolt, ami nem éppen ideális a SUP-ozáshoz. A célunk nem kimondottan az, hogy népszerűsítsük a SUP-ot, hanem az, hogy megismertessük az emberekkel, hogyan is tudnak vele biztonságosan közlekedni a Balatonon. Ennek érdekében év közben is tartunk vízbiztonsági előadásokat az iskolákban, hogy ezzel is megpróbáljuk megelőzni a baleseteket.

A Siófoki Kajak-Kenu Pont egy ideális helyszín a verseny megrendezésére, ami nagy könnyebbséget jelentett a szervezőknek, hiszen zárható öltözőszekrényeket és tisztálkodási lehetőséget is tudtak biztosítani a résztvevők számára.

– A SUP-ban a hosszútávú, a sprint és a technikai versenyszámok terjedtek el – folytatta Károlyi János. – A technikai helyett ügyességi versenyszámot hirdettünk a nagy hullámzás miatt. A hely adottságai miatt az északi szél folyton megnehezíti a dolgunkat, míg déli és a délkeleti szél mindig remek hullámzást alakít ki a medencében, így az időjárásra nagy figyelmet kell fordítanunk. A nagy érdeklődés alapján már a folytatásra is gondolunk, hiszen többen is megkerestek, hogy egy évben akár két versenyt is rendezhetnénk, de mivel annyira még nem elterjedt a SUP, így nehéz szponzorokat találni egy-egy kupára, ami nehézségeket vet fel a szervezésben.

A SUP Kupa amellett, hogy népszerűsíti az evezés egy újabb formáját, a város jó hírét is viszi, hiszen ezúttal is az ország minden pontjáról érkeztek sportolók, hogy deszkára pattanva fedezzék fel a Balatont.

 

Meglovagolták a nagy hullámokat

A második alkalommal megrendezett siófoki kupán megközelítőleg negyven versenyző (köztük világ-, Európa- és olimpiai bajnok is) állt deszkára, hogy a nagy hullámokkal megküzdve érjen el remek eredményeket.

A II. Siófoki SUP KupA bajnokai

Hosszútáv. Nő amatőr: Major Mónika. Női igazolt: Oláh Mariann. Amatőr gyermek: Tisler Botond László. Igazolt gyermek fiú: Matyovszki Zsolt. Igazolt gyermek lány: Slekta Réka. Férfi amatőr S2: Pihelevics Csaba. Férfi S2: Zöllner Viktor. Férfi amatőr S3: Németh Zsolt. Férfi S3: Sági Gábor.

200 méter. Férfi amatőr S1: Tislér Botond László. Amatőr férfi S2: Pihelics Csaba. Amatőr S3: Szerdahelyi Gábor. Férfi S1: Nagy Bence. Férfi S2: Zöllner Viktor. Gyermek igazolt, lány: Slekta Réka. Amatőr női: Major Mónika. Férfi-női: Gonda Helga. Nő-leány: Tóth Anita Lila. Férfi-fiú: Emődi Zétény.

Ügyességi. Férfi: Zöllner Zsolt. Női: Major Mónika. Ifi: Matyovszki Zsolt. Gyermek: Tóth Anita Lili.

Címkék#sport#SUP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában