labdarúgás

2021.09.29. 12:51

Könyvvel tisztelegnek a száz esztendő előtt

Százéves a siófoki labdarúgás. Az évfordulót Rózsa Tibor Siófoki Futballkrónikájának most megjelent első két kötete teszi emlékezetessé, mely 1921–1994 közti időszakot dolgozza fel. Lokálpatriótáknak, illetve a sportág kedvelőinek kötelező olvasmány.

Keszthelyi Zoltán

A magyar könyvkiadás történetében egy város labdarúgásáról ilyen nagy volumenű anyag még nem látott napvilágot, mint Rózsa Tiboré. Az utóbbi hétéves gyűjtőmunkája öltött testet a most megjelenő Siófoki Futball­krónikák ezeroldalas első két kötetében, melynek bemutatóját október hatodikán, szerdán, 17 órakor tartják a siófoki könyvtár előadótermében. Ez az 1921–1994 közti időszakot dolgozza fel, amit a szerző szerint további kettő követ, már az 1994–2021 közti időszak anyaga is összeállt, „csak” az anyagi forrásokat kell(ene) hozzá előteremteni. Ez pedig legalább olyan nehéz, mint a sok-sok év emlékeit összegyűjteni.

– Az 1984-es Magyar Kupa-győzelem harmincéves évfordulóján tartott összejövetelen tette szóvá Horváth Károly, hogy miért nem vágok bele egy történeti visszatekintésbe – emlékezett vissza a kezdetekre Rózsa Tibor. – Innen indultunk, aztán jött a könyv előszavát is jegyző Farkas Jenő, aki a háttérmunkát végezte, a segítségével jutottam el a régi játékosokhoz, szurkolókhoz, illetve azokhoz, akik fotókkal, cikkekkel segítették a könyv megszületését. Fantasztikus anyag jött össze, olyan ritkaságokkal, mint az első csapatfotó az alapítás évéből, 1921-ből. Képekből például rengeteget sikerült összegyűjteni a húszas, illetve harmincas évekből.

Harminc nemzetközi összecsapáson léphettek pályára

Az első kötet az alapítástól a kupagyőzelemig tartó időszakot dolgozza fel, a második pedig a Siófoki Bányász „aranykorszakát”, az élvonalban töltött 9 szezont. A könyv elején látható, olvasható anyagok igazi kuriózumok, ilyen például Gáspár László fényképei a húszas évekből, vagy Újváry István siófoki krónikás kézzel írt jegyzetei.

A kiadvány ráirányítja a figyelmet a siófoki labdarúgásra, a balatoniaknál a jelenlegi első, másodosztályban szereplők közül csak 15 klub van, melynek több élvonalbeli találkozója van. Egyikei annak a 18 klubnak, mely meg tudta nyerni a Magyar Kupát, az egyetlenek viszont, akik ezt másodosztályúként tették. Sőt, aranylabdásuk is van, Zsadányi László személyében, aki a futsal-világbajnokság gólkirályaként vehette át az elismerést, melyen a siófoki sorral felálló magyar válogatott 5. lett. A kupagyőzelemmel járó KEK indulást és az Intertotó Kupát is beleszámítva 30(!) nemzetközi találkozója van a Siófoknak, ennél többel csak tíz klub büszkélkedhet, melyből öt fővárosi.

Ezek is érdekelhetik