Röplabda

2021.12.30. 09:10

Magyar Bálint az év játékosa

Magyar Bálintot választották meg 2021 legjobb férfi röplabdázójának. A bajnoki címvédő és Magyar Kupa-győztes Bp. Pénzügyőr SE csapatkapitánya röplabdás pályafutása a somogyi megyeszékhelyen kezdődött. 2016-ig volt a Fino-Kaposvár játékosa, majd két szezont töltött Finnországban, s 2018 óta a Pénzügyőr röplabdázója.

Fenyő Gábor

– Meglepte, hogy Magyar Bálintot választották meg az év röplabdázójának? 

– Igen – válaszolta tömören a 2021-es esztendő legjobb férfi röplabdázójának választott, több mint 30-szoros válogatott Magyar Bálint, akinek röplabdás pályafutása a somogyi megyeszékhelyen kezdődött, s több mint fél évtizede köszönt el Kaposvártól. – Bár a Pénzügyőr nyerte a bajnoki pontvadászatot és a Magyar Kupát is – ráadásul utóbbiban engem választottak meg a döntő legértékesebb játékosának –, feladót ritkán szoktak megválasztani a legjobbnak. A legfontosabb persze, hogy a csapattal kétszer is a csúcsra jutottunk. 

– Mondhatni előre meg volt írva a sorsa. 

– Valóban így volt; az anyukám, Bódis Mariann az 1. MCM-Diamant Kaposvári NRC elődjének volt az NB I.-es játékosa. 

– 2013-ban, 22 évesen robbant be a köztudatba. Ekkor vált a Fino-Kaposvár első számú karmesterévé, s ebben az évben mutatkoz(hat)ott be a nemzeti együttesben. 

– Adott volt a lehetőség, én pedig próbáltam élni vele. Májusban Bukarestben a románok elleni felkészülési barátságos találkozón húzhattam először magamra a válogatott címeres mezét, majd a szlovén fővárosban, Ljubljanában játszhattam az első tétmeccsemen. Ekkor Moldova volt az ellenfelünk világbajnoki csoportselejtező-mérkőzésen, s csereként kaptam lehetőséget. 

– Kaposvári korszakából melyik meccsre emlékszik vissza a legszívesebben? 

– A bajnoki és kupadöntők mindig örökre emlékezetesek maradnak. Ha mégis ki kellene emelni egy találkozót a sok közül, akkor a 2012-es budapesti Magyar Kupa-döntőre voksolnék. Már 2–0-ra vezetett a Kecskemét, s ekkor küldtek be a pályára. Sikerült olyannyira feltüzelni a társaimat, hogy végül hatalmas csatában fordítani tudtunk. 

– Több egykori, a somogyi megyeszékhelyen is megfordult feladó kipróbálhatta magát külföldön. Így Koch Róbert, aki az osztrák bajnokcsapat, az UCV Graz mestere és egyben a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya, aztán Kaszap Tamás, ifjabb Laszczik Iván, Magyar Bálint, legutóbb pedig idén nyáron Keen Cameron Illés vette Ausztria felé az irányt. 

– Két évet töltöttem Finnországban a Korson Vepo csapatánál. Komolyabb helyezésünk ugyan nem volt, ám mégis nagyon hasznos volt a kint töltött idő, hiszen sokat tanultam. 

– Aztán ismét Magyarország, egészen pontosan a nagy terveket szövögető Bp. Pénzügyőr SE következett. 

– 2018-ban kerültem a fővárosi klubhoz. Akkor még csak egy külföldi légiósunk volt, s az volt a legfőbb célunk, hogy igazi csapattá kovácsolódjanak össze az idősebbek és fiatalok. 

– A 2018/2019-es idényben még mind a bajnoki sorozatban, mind pedig a Magyar Kupában „csak” ezüstérem jutott. A következő szezontól kezdve aztán elkezdték szorgosan gyűjteni az aranyakat. 

– Elkezdtünk egy előre alaposan megtervezett, jól felépített közös utat járni, ami a folytatásban már bearanyozódott. 

– Idén Önt választották meg csapatkapitánynak. 

– Nagy megtiszteltetés és egyben felelősségteljes kihívás számomra. Úgy gondolom, hogy ez is csak azt bizonyítja, a többiek odafigyelnek rám, adnak a szavamra. 

– Mit vár a folytatástól? 

– Akik ismernek, azok jól tudják, hogy nem szeretek előre jósolgatni. Az viszont tény, hogy a dicső (közel)múlt kötelez bennünket. 

 

Tizennyolc aranyérem a vitrinben

Magyar Bálint hét országos diákolimpiai döntőn szerepelt. A kaposvári Kinizsi Lakótelepi Általános Iskola csapatával két bronzérmet szerzett (2004 és 2006), a Munkácsy Mihály Gimnáziummal kétszer volt második (2007 és 2010), egyszer harmadik (2009), kétszer pedig ötödik (2008 és 2011). 

A gyermekcsapat tagjaként 2006-ban bronzérmet szerzett, az OIK-ban 2008-ban ötödik volt. 

A junior-együttessel 2009-ben második, rá egy évre első volt. Az országos ifikupában és az NB II.-ben 2009-ben és 2010-ben is aranyérmet szerzett. 

2010-ben lett a Fino-Kaposvár nagy csapatának a tagja, amellyel ötször nyert egyszerre bajnoki címet és Magyar Kupát (2011, 2012, 2013, 2015 és 2016), egy alkalommal pedig ezüstérmes volt ugyancsak mindkét sorozatban (2014). 

A Pénzügyőr SE csapatával egyszer volt bajnok (2021) és ezüst­érmes (2019), a Magyar Kupában két aranyat (2020 és 2021) és egy ezüstöt (2019) szerzett. 

 

 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában