A dobogó tetején

2022.07.25. 11:44

Hamlin és Lengyeltóti világbajnoki címekkel tért haza Kolumbiából

Hamlin Matthew és Lengyeltóti Bence is két-két világbajnoki címmel térhetett haza a kolumbiai Caliban rendezett uszonyos úszó vb-ről.

Molnár Gábor

– Hosszú felkészülést követően két időpontban indult útnak a magyar felnőtt uszonyosúszó válogatott. A csapat egy része először Amerikába, Birminghambe utazott a négyévente megrendezendő – ebben az esetben öt esztendő volt – Világjátékokra, ahová Hamlin Matthew a férfi 4x50 és 4x100 méteres felszíni váltó tagjaként állt rajthoz – tájékoztatott Kovács Zsófia, a Kaposvári 1. MCM-Adorján SE sajtóreferense. – Előbbin, hatodik míg a hosszabb váltó távon ötödik helyen zárt. A versenyről utaztak tovább Kolumbiába, Cali városába a felnőtt világbajnokság helyszínére. Hozzájuk csatlakozott a magyar küldöttség második fele, köztük Lengyeltóti Bence.

Lengyeltóti Bence már az előző világversenyeken is gyűjtötte az ezüst- és bronzérmeket egyéni távjain (200 és 400 méter uszonyos gyorsúszáson). Az idén sikerült feljutnia a csúcsra, hiszen 400 méteren megelőzve a görögök kiválóságát, Christos Kalaitzoupoulost nyerte el a világbajnoki címet. Kétszáz méter uszonyos gyorsúszáson igen szoros csatában, hatalmas egyéni csúccsal harmadikként csapott célba.

– Csak hogy lássuk mégis milyen szoros volt a küzdelem a győztes Cséplő Kelen (Amphora Búvárklub) 01:35.69-es, a második Christos Kalaitzoupoulos (Görögország) 01:35.76-os, Lengyeltóti Bence pedig (Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE) 01:35.84-es idővel ért célba – fogalmazott Kovács Zsófia.

Hamlin Matthew minden nap rajthoz állt a világbajnokságon, míg végül váltó távon léphetett a dobogó legfelső fokára.

– Az eddigi legerősebb magyar váltó sikerült összeállítani – tette hozzá az 1. MCM-Diamant Adorján SE sajtóreferense. – A Bukor Ádám, Mozsár Alex, Kiss Nándor és Hamlin Matthew négyes történelmi sikert élhetett át az esti döntőben, míg azonos összeállításban – délelőtt Pázmányi Sándorral – a 4x100 méteres felszíni váltó bronzérmet nyert a zárónapon.

A valaha volt legsikeresebb világbajnokságon van túl a magyar csapat, ahol a kínaiakat megelőzve az éremtáblázat első helyén zárt a válogatott, mely összesen tíz arany-, hét ezüst és négy bronzéremmel zárt.

1. MCM-Diamant Adorján SE eredményei.

Lengyeltóti Bence. 200 méter uszonyos gyorsúszás: 3., 400 méter uszonyos gyorsúszás: 1. Hamlin Matthew. 100m felszíni úszás: 10., 50 méter felszíni úszás: 23., 4x50 méter felszíni mixváltó 9., 4x100 méter felszíni váltó: 3., 4x200 méter felszíni váltó: 1., 4x100 méter uszonyos gyorsúszó mixváltó: 1.

– Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki csatlakozott hozzánk ezen az úton, hozzájárult a sikerekhez és külön köszönetet mondunk a szponzorainknak, akik egy nem olimpiai sportág sportolóinak mindennapjaihoz, versenyeztetéséhez járulnak hozzá – hagsúlyozta.️ – Nélkülük ezek a gyönyörű eredmények nem születettek volna meg. 

Korábbi junior- és felnőtt válogatottunk, Kaposvár első felnőtt egyéni világbajnoknője, Kovács Zsófia a CMAS (Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége) uszonyosúszó szakbizottság tagjaként, egyben a csapat kísérőjeként és szenior versenyzőként vesz részt a huszonnyolcadikáig tartó világversenyen. A felnőttek megmérettetésén bizottsági munkát végzett, míg a versenyt követően a szenior világbajnokságon áll majd rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában