Sonline.hu podcast

2023.06.19. 12:56

A Kempo Világkupát is meghódították a kaposvári harcművészek

Csima János már huszonkét éve dolgozik a jiu-jitsu harcművészetében. A klubja remek sikereket ért el idén, például a XIX. Kempo Világkupára négy versenyző utazott el, s mind a négyen győztek.

Trancsik Zsanett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Magyarországi Nihon Tai Jitsu és Nihon Ju Jitsu Sportegyesület 1996-ban alakult meg Budapesten. A kaposvári Renshi Csima János 1995-ben kezdte el tanulni a jitsu stílust a rendőr iskolájában.

– A rendőriskola előtt már csináltam a katonai közelharcnak egy ágazatát, mellette kungfuztam, így egy pici háttérrel mentem annak idején a rendőriskolába – emlékezett vissza Renshi Csima János. – Amikor hazajöttem 1997-ben, akkor a jitsu kicsit háttérbe szorult, mert itthon a katonai közelharcot folytattam tovább. 2000-ben már Balatonbogláron laktam, akkor volt lehetőségem ismét csatlakozni a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetséghez. Megkerestem a régi mesteremet, felvettem vele a kapcsolatot, aztán elmentem egy nyári edzőtáborba, onnantól számítva dolgozok folyamatosan ebben a stílusban, tehát huszonkét éve. Ott alakult meg a klubom, 2002-ben megszületett a fiam, így róla neveztem el, Natan Dojo-nak.

Renshi Csima János 2006-ban átköltözött Siófokra, de több környékbeli városban is tanított. 2016 decemberéig aktívan dolgozott közel ötszáz tanítvánnyal, sok versenyzője is volt abban az időben, akik magyar bajnokok és kupagyőztesek is voltak, világbajnoki érmeket is szereztek.

– 2017-ben volt egy áttörés az életemben, amikor februárban kiköltöztem Spanyolországba három évre – mondta az 5. dan mesterfokozatot is elérő mester. – 2020 nyarán jöttem vissza Kaposvárra, annak idején próbálkoztam újraalakítani a klubot, illetve Kaposváron egyesületet nyitni. A siófoki klubomat hátrahagytam az akkori tanítványaimra, Kaposváron pedig teljesen előröl kellett kezdenem mindent, az időpont sem volt a legszerencsésebb, mert pont akkor jött a pandémia. Egy régi általános iskolás osztálytársnőmnek a fia volt az első tanítványom a városban, aki szeretett volna jönni, de egyedül volt. Aztán Senpai Balogh Máriának a személyi edzője voltam, ő beszállt segíteni, hogy a fiúnak, Ulrich Szilárdnak legyen edzőtársa. Meg is lett az első vizsgája, ekkor már Máriának is megtetszett, így tavaly nyár óta nagyon aktívan csinálja, ő egy jó példa arra, hogy ilyen idősen is, akár 45 évesen is el lehet kezdeni a harcművészeti stílust. Ő a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola tanítója, így általa nyitottunk Kaposmérőben is egy klubot, amit ő vezet húsz tanítvánnyal. A három klubot egybevéve körülbelül harmincöten vagyunk.

A kaposvári mester a küzdősportot és a harcművészetet mindig külön választja, az önvédelmet tanítja és nem az erőszakos részét.

– A lényeg, megtudjam magam úgy védeni, hogy aktív és hatékony legyen, de mégse okozzak olyan sérülést az ellenfelemnek, ami miatt én kerülök szorult helyzetbe – emelte ki Renshi Csima János. –Pont ezért alkalmas ez a stílus a gyerekek mozgás- és szellemi szintjének fejlesztésére, hiszen a technikáknak az összeállítása nagyon nagy szellemi koncentrációt igényel, figyelni kell a kitérésekre, védekezésre, visszatámadásra, egymás kontaktjára. Ez egy nagyon komplex harcművészeti ágazat, ami magába foglalja a karatét, a dzsúdót, a brazil jitsuból a földharci elemeket is, tehát egy komplett önvédelmi rendszer.

Egy hónapja volt egy magyar bajnokság, a Magyar Sport Ju-jitsu Szövetség által rendezett nyílt open pontszerző verseny.

– Ez volt a lányaink első versenye és meg is nyerték, elég magas pontkülönbséggel – hangsúlyozta. – Ezután kaptam egy meghívó levelet a Magyar Kempo Szövetségtől a XIX. Kempo Világkupára, amelyen négy-öt ország 700 versenyzője részt vett. Ez egyben az elhalálozott kempomester, Juhász Ferenc emlékversenye volt. Mi négyen indultunk a viadalon; Palcsó Márton a siófoki klubból, Mária, Szilárd és jómagam, s a saját kategóriáját mindenki megnyerte, így világkupa-győztesek lettünk. Nemrég pedig nyolc tanítványommal Mérőből voltunk egy kupaversenyen Dunakeszin, ahol a Müller Anita-Gál Fruzsina páros aranyérmet szerzett, a Gayer Eszter-Székely Jázmin és a Szabadi Alíz-Rácz Linett páros pedig ezüstöt. Illetve szereztünk két bronzérmet is, a Gayer Eszter-Pék Karsa és a Hortobágyi Jázmin-Márton Gréta duó. Majd szeptemberben lesz ismét egy magyar bajnokság, amin indulni akarunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában