Helyi sport

2023.06.22. 16:33

Már készülnek a jövő kosárlabda-bajnokai Kaposváron, belestünk a táborukba – fotók

A héten rendezi a Körcsarnokban a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola a kosaras táborát, csütörtökön két sztárvendég érkezett, Filipovity Péter és Bogdán Benedek.

Molnár Gábor

Filipovity Péter volt a Kasi kosárlabdatáborának sztárvendége.

Fotó: Lang Róbert

Bár már vége a bajnokságoknak, mégis élettel, egészen pontosan gyerekekkel és edzőkkel telt meg a Körcsarnok, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola ugyanis – immáron hagyományosan – kosárlabdatábort rendezett.
– Az idei táborunkra, mely immáron már a nyolcadik alkalom, közel száz gyerek érkezett – fogalmazott Czipó Gabriella táborvezető. – Hét szakedző irányításával dolgoznak a gyerekek, akik a kosárlabda mindent területéről kapnak egy kis információt. Azok is, akik még sohasem fogtak a kezükbe labdát, s természetesen a már régebb óta sportolók is. Alapvetően délelőtt mindig két edzésblokkot szervezünk, aztán jön egy kis pihenő, délután pedig az irányított játék. Természetesen, akik nagyon elfáradtak vagy mást szeretnének csinálni, van lehetőségük pingpongozni, de focizhatnak is. A csütörtök minden esztendőben a sztárvendégekről, illetve a Virágfürdőről szól. Lehetőleg kaposvári vonatkozású példaképeket szoktunk hívni, az idén Filipovity Pétert és Bogdán Benedeket kértük fel. A program egy kötetlen beszélgetéssel indul, majd a gyerekek kérdezhetnek is.
 

Csaknem száz gyerek vesz részt a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola kosárlabdatáborában.
Csaknem száz gyerek vesz részt a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola kosárlabdatáborában. 
Fotó: Lang Róbert


– Akik már összeszokottak, s egy csapatban is játszanak, az ő egyéni fejlesztésükre sokkal nagyobb lehetőség nyílik, hiszen az edzőik már ismerik őket – tette hozzá Czipó Gabriella. – Akik még nem fogtak a kezükbe kosárlabdát, ők pedig bepillantást nyerhettek abba, miről szól ez a sportág. Akik ellátogatnak a táborba, közülük többen a következő szezont már a Kasi kosárlabda-szakosztályában kezdik el.
Bogdán Benedeknek több szempontból sem ismeretlen „terep” a kosárlabdatábor. – Résztvevőként és segítőként is nagyon szerettem itt lenni – nyilatkozta a Kometa Kaposvári KK sajátnevelésű játékosa. – Alapból van türelmem a gyerekekhez, akiknek óriási élményt jelent, hogy itt lehetnek, egy hetet kosarazhatnak, kikapcsolódhatnak, új barátságokat köthetnek.
A sportoló nem lazsál nyáron sem, készül a következő szezonra. – A bajnokság vége után pihentem pár hetet, de már elkezdtem edzeni, szinte mindennap kondizok, amikor pedig lehetőség van rá és eljutok egy terembe, akkor a labda is előkerül.
 


Filipovity Péternek ez már a hatodik éve lesz az Amerikai Egyesült Államokban.
– Amikor tizedikes voltam, már a felnőttcsapattal edzhettem, s az akkori együttes tagja volt Christopher Dunn – elevenítette fel. – Nagyon jóban lettem vele, s ő mondta, hogy próbáljam ki magam az USA-ban, engem pedig mindig is vonzott a tengerentúli lehetőség. Összejött egy középiskolai ösztöndíj, így tizenegyedik osztályt már ott végeztem. Az első esztendőt Ohióban töltöttem, a másodikat Arizónában, ott fejeztem be a középiskolát. Sajnos nem sikerült divízió egyes ösztöndíjat szereznem, ezért elmentem egy utahi junior college-ba, mely egy kétéves főiskola, ám az első esztendő után ajánlottak egy teljes ösztöndíjat Maine államba.
Az első pár év nehéz volt Filipovity Péternekaki a kaposvári kosárlabdalegenda, Filipovics Gordan kisebbik fia – Amerikában. – Messze voltam a családtól, csak nyáron jöhettem haza – hangsúlyozta. – Nem volt szabadságom, mindenkinek tudnia kellett, hol vagyok éppen. Az egyetem alatt aztán már sokkal jobban érzetem, az utolsó két esztendő pedig szuper volt.
A 2001-ben született játékos visszajáró vendége a tábornak, már harmadszor hívták meg.
– Szeretek gyerekek között lenni, s motiválni őket – emelte ki. – Én is pont ugyanolyan voltam, mint ők, ide jártam meccsekre, itt kezdtem el kosarazni. Ezért fontosnak tartom, hogy ők is lássák, magyarként bárhová eljuthatnak, akár még az Egyesült Államokban is kosarazhatnak. Jövőre diplomázok, s az, hogy mit hoz a jövő, még nagyon sok dologtól függ. Többek között attól is, hogy elkezdem a mesterképzést Amerikában. Egyelőre nem tervezem a visszatérést, jó lenne bekerülni az NBA G-League-be, ha ez nem jön össze, akkor egy európai csapatban szeretnék játszani, azaz nem tervezek visszatérni Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában