Kézilabda

2023.08.30. 13:51

Sohasem adják fel a küzdelmet

Szombaton 19 órától bajnoki mérkőzés vár a K&H Női Kézilabda Ligában a NEKA csapatára, melynél egészen június 30-ig úgy terveztek, hogy egy osztállyal lejjebb, az NB I/B-ben szerepelnek a 2023/2024-es szezonban. A Siófok KC kizárása azonban utat nyitott az élvonalbeli tagsághoz, így a bogláriak az előző szezonhoz mérten idén is a legjobbak között szerepelhetnek.

– Mozgalmas nyarunk volt, de most már a célegyenesben vagyunk – fogalmazott Bakó Botond, a NEKA vezetőedzője, aki a klub hivatalos honlapján részletesen beszélt a felkészülési időszakról – Amikor megtudtuk, hogy az élvonalban indulunk, szétnéztünk a piacon, sok emberrel felvettük a kapcsolatot és igyekeztünk megoldani a helyzetet, de azt mindenki tudja, június 30-án már nagyon nehéz játékosokat igazolni. A Siófok KC-ból érkezett Wald Kíra, Lapos Laura, illetve Csapó Kincső. Jött még beállóba Szombathelyről Győri Viktória, s a Dunaújvárosból kölcsönben Matucza Gabriella.

– Jelenleg minden energiánkkal azért dolgozunk, hogy minden téren felkészüljünk az előttünk álló feladatokra – fogalmazott a tréner, aki hozzátette. –Mentálisan, taktikailag, technikailag és stratégiailag is sokat kell fejlődnie a csapatnak és fog is ahhoz, hogy az NB I-ben jól szerepeljen. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt hat hétben, s szombaton 19 órától már bajnoki vár ránk a Vasas otthonában. Az előjelek jók, hiszen sok pozitívumot tapasztaltunk az edzőmérkőzéseken. Láttuk az összes arcát a fiatal együttesnek, így azt is, hogy nagyon összetartó a társaság, kiváló a kohézió, a csapatszellem. A korukból adódóan lesznek majd hullámvölgyek, nehéz periódusok, viszont ha marad a pozitív szellem és a küzdeni tudás, akkor okozhatunk kellemetlen perceket jó néhány riválisnak.

– Nagy erőssége a csapatnak, hogy sohasem adja fel, még akkor sem, ha más azt érezné, vesztett helyzetben vagyunk, s ezt nagyon szeretem és tisztelem bennük – hangsúlyozta a vezetőedző, akit karrierje során mindig az ilyen stílusú csapatok jellemeztek – Fiatalok, sokan még nem játszottak a felnőttek között, ennek ellenére meg akarják mutatni, mire képesek. Az idősebbek, rutinosabbak pedig érzik, hogy kulcsszerep hárul rájuk. Tudják, hogy komoly támpontot kell adniuk a többieknek. Nem kimondottan az egyéniségek fognak majd meccseket nyerni, hanem csapatként fogunk jól funkcionálni.

– Bízom benne, hogy ebből önbizalmat tudtak meríteni a lányok – mondta a mester, utalva a felkészülés során elért sikerekre, így a Prágában szerzett bronzéremre – A csehországi esemény megmutatta a kézilabda minden szintjét, hiszen ott volt a Bajnokok Ligája-győztes Vipers és a Bundesligában érdekelt Thüringer HC is. Óriási pozitívum volt, hogy egy megerőltető, hosszú hét – utazás, edzés, három edzőmérkőzés – után vasárnap nyertünk egy viszonylag sima találkozón a Slavia Praha ellen. A játékosok pozitív mentalitással, hangulattal léptek pályára, ami azt eredményezte, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Múlt pénteken, a Szombathely ellen változatos, jó ritmusú mérkőzésen remek támadójátékot mutattunk, s ez kiváló kapusteljesítménnyel párosult, de a hétvégére a védekezésünket stabilizálnunk kell.

– Természetesen a lányok lelkével is kell foglalkoznunk, de szerencsére kapunk segítséget, mely fontos és hasznos lesz a fejlődésük szempontjából, hiszen bármi előfordulhat ebben a bajnokságban, azaz mindenre fel kell készülni – hangsúlyozta Bakó Botond, utalva a csapat átlag életkorára, mely mindössze 18,6 év – Az is a feladatunk, hogy a játékosokat felemeljük, magunk fölé helyezzük és támogassuk őket. Az edzéseken kőkeményen dolgozunk és elvárjuk a maximumot, a meccseken pedig ebből minél többet szeretnénk viszontlátni. Mindig biztatjuk őket és arra törekszünk, ha valami negatív történik, engedjék el, s azzal foglalkozzanak, min tudnak változtatni, miben lehetnek jobbak. Ha pedig valami jól működik, azt tovább kell erősíteni. Ez így volt a vasiak ellen is, ahol iszonyatosan hullámzott a játék képe. Hol mi, hol pedig az ellenfelünk vezetett. A félidőben megbeszéltünk, nem történt tragédia azzal, hogy kétgólos hátrányban vagyunk. A fordulás után tudatosan, fegyelmezetten játszottunk, fordítani is tudtunk, sőt a végjáték előtt még vezettünk is. Azonban még nincs meg a megfelelő rutinjuk, tapasztalatuk arról, hogyan zajlik ilyen szinten egy-egy mérkőzés, mekkorák a különbségek, ezt még tanulják, ízlelgetik.

– Senki sem várja el a csapattól, hogy bent maradjon, mert a papírforma nem ezt ígéri, de mindegy, ki, mit vár tőlünk, egy igazi sportember, mindig a maximumot akarja kihozni magából – emelte ki a vezetőedző – Biztosan tudom, a játékosok azt szeretnék, arról álmodoznak, hogy bennmaradunk az NB I-ben. Nálunk, a stábban ez nem kérdés, nyilván a legfelsőbb osztályban maradás lebeg a szemünk előtt, és oda szeretnénk vezetni a csapatot. Hogy mi lesz ebből, azt még korai megmondani, az biztos, ha biztosítjuk a tagságunkat, óriási csoda lesz. De nem írjuk le magunkat, minden mérkőzésre úgy futunk majd ki, hogy nyerni akarunk, s szeretnénk a lehető legjobbunkat megmutatni. Ha az ellenfél jobb lesz, s mi mindent megtettünk a győzelemért, akkor felemelt fejjel jöhetünk le a pályáról.

A NEKA felkészülési eredményei: 
Komárom VSE–NEKA 36–40 (13–8)
NEKA – Érd 29–31 (14–16)
NEKA – Kozármisleny KA 24–27 (11–15)
NEKA – SK Sugar Gliders (dél-koreai) 30–27 (15–12)
Thüringer HC (német)–NEKA 31–19 (15–9)
NEKA–DHC Slavia Praha (cseh) 26–23 (13–8)
NEKA–Szombathelyi KKA 30–30 (14–16)

Bajnoki menetrend: 
09.02. (szombat) 19 óra Vasas SC–NEKA
09.09. (szombat) 17 óra NEKA–Kozármisleny KA
09.13. (szerda) 17 óra NEKA–DVSC Schaeffler
09.23. (vasárnap) 18 óra Kisvárda Master Good SE–NEKA
10.07. (szombat) 16 óra NEKA–Dunaújvárosi KKA

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában