Röplabda

2023.08.15. 14:57

Tizenötödik helyen zárt a válogatott a vb-n

Ezúttal elegendő volt négy játszma ahhoz, hogy az U19-es leány röplabda-válogatott legyőzze Egyiptomot a horvát-magyar közös rendezésű korosztályos világbajnokságon. Kőnig Gábor együttese így a tizenötödik helyen zárta a vb-t.

Fotó: Jani_Martin

Minimális előnyt dolgozott ki Egyiptom a találkozó elején, és néhány magyar ki nem kényszerített hiba után négypontosra duzzadt a különbség. A hazai időkérés után két rossz nyitásfogadás következett, ezért Kőnig Gábor hamar magához rendelte másodszor is a játékosait. Sorozatban hét pontot szerezve fordított a házigazda, majd a játszma felében már 16–12-re vezetett. Az afrikai időkérés után sem tudta újra stabilizálni támadó- és védőjátékát Egyiptom, ráadásul a magyarok nagyszerűen blokkoltak, így hamar nagyobb különbség alakult ki a két csapat között. Bár zárkózott az ellenfél, nagy bonyodalmat nem okozott, Botyánszki Fanni kiharcolta a szettlabdát, és egy ásszal maga értékesítette is azt. 

Kisebb meglepetésre 4–0-val kezdte a második felvonást Egyiptom, ezért Kőnig Gábor próbált gyorsan rendet tenni a játékosai fejében. Sikerült neki, hiszen egymás után három ponttal zárkóztak a hazaiak ellenfelükre, majd nem sokkal később fordítottak is. Egy rossz nyitásfogadás után az egyiptomiak ismét maguk javára fordították az állást, de a magyar együttes nem engedte magát leszakítani, rendre minden alkalommal egyenlített. A házigazda hárompontos előnyhöz jutott a végjáték elején, azonban az újabb egyiptomi időkérés ezúttal eredményesnek bizonyult, hiszen az afrikaiak két ponttal meglógtak a szett vége előtt nem sokkal. Egy magyar hiba után játszmalabdához jutott Egyiptom, amelyet azonnal szettgyőzelemre váltott.

Hárompontos előnyhöz jutottak a magyarok a harmadik felvonás elején, azonban elég hamar megtalálták a magyar falon a rést az egyiptomiak, így egyenlítettek. Mivel 8–7-re átvették a vezetést, ezért Kőnig Gábor kikérte az első idejét, aminek hatására összejött a fordítás. Radnai Luca remek ásza után 16–14-re a hazai együttes vezetett, és ezt a kétpontos előnyt egészen a végjáték elejéig tartotta, majd egy hosszú, izgalmas labdamenet végén Jámbor háromra növelte az előnyt. Nagy Sophia két nagyszerű nyitása után már öt pont volt a különbség, nem sokkal később pedig Radnai harcolt ki játszmalabdát, amelyet Jámbor értékesített, így újra a magyar csapat vezetett. 

Hárompontos egyiptomi vezetéssel indult a negyedik szett, szerencsére még idejében sikerült a hazaiaknak utolérni az ellenfelet, sőt, Nagy Sophia nagyszerű blokkjával 10–9-re már a házigazda vezetett. Elég jó lendületbe jött Kőnig Gábor együttese, hiszen a következő három pontot is az ő tanítványai szerezték. Lendülettel és jó kedvvel játszottak a magyar lányok, a támadás és a védekezés is nagyon összeállt, így 17–10-re vezetett a 15. helyért küzdő magyar együttes. Az egyiptomi időkérés sem volt semmilyen hatással a hazaiakra, egy hálóba ütött afrikai labda után már tízpontos volt a magyar előny. A végjátékban már örömjátékot láthatott a szegedi közönség a magyaroktól, Fekete Fanni kiharcolta a mérkőzéslabdát, egy egyiptomi hiba után pedig véget ért a találkozó, így Kőnig Gábor együttese a tizenötödik helyen zárta a világbajnokságot.

Magyarország–Egyiptom 3–1 (18, –23, 17, 12)

Magyarország: Vértes 3, Jámbor 19, Radnai Luca 10, Erőss 12, Botyánszki 12, Nagy 10. Csere: Baksa (liberó), Tóth, Tarr, Fekete 5, Kiss. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában