Autósport

2023.09.28. 12:43

Öt év után először vezetett Formula–1-es autót női pilóta

Magyarországon került sor az Aston Martin versenyzőnőjének első Formula–1-es tesztjére. Jessica Hawkins 2018 óta az első hölgy, aki királykategóriás teszten debütált.

Sonline.hu

A korábban a nők számára kiírt F3-as bajnokságban, a W Series-ben dobogós helyig jutó, sofőrként filmekben is szerepet kapó Hawkins 2021-ben, az istálló Aston Martinná alakulásakor csatlakozott a silverstone-i gárdához, melynél 2022-ben már a szimulátoros munkát is segítette. Mindez amolyan felkészítésként szolgált a mostani F1-es debütálására.

Hawkins 26 kört teljesített a két évvel ezelőtti AMR21-es modellel, melyet a hungaroringi teszten a hivatalos tartalékversenyző, Felipe Drugovich is vezethetett. Ezzel az elmúlt közel öt évet tekintve ő lett az első nő, aki F1-es autóval debütálhatott.

Jessica Hawkins számára egy álom vált valóra

2018-ban Tatiana Calderón egy filmes napon vezethette a Sauber az évi autóját. A kolumbiai 2019-ben aztán Franciaországban egy akkor hatéves régi F1-es autót is kipróbálhatott.

Az Aston Martin kiemelte, Hawkins 2024-ben részt vesz majd a csapat új projektjében: az F1 nők számára kiírt F1 Academy-sorozatában fognak csapatot indítani.

– Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek az Aston Martin F1-es csapatánál, hogy bíznak és hisznek bennem, és megadták nekem ezt a lehetőséget – mondta Hawkins. Vért, verítéket és könnyeket áldoztam azért, hogy idáig juthassak. Amikor először hallottam az esetleges lehetőségről, alig hittem el. Hónapokon át titokban kellett tartanom, ami elég nehéz volt, de megérte, és igazán értékes bepillantást nyerhettem. Semmi sem hasonlítható a gyorsuláshoz és a fékezéshez, amire egy F1-es autó képes, és az adatok alapján egészen büszke vagyok a teljesítményemre. Egy álmom vált valóra azzal, hogy vezethettem az AMR21-est, aminek megvalósítására már jó ideje készen álltam. Dolgozni fogok, hogy még messzebbre jussak. Szeretném inspirálni a nőket, tudatni velük, hogy követniük kell az álmaikat, bármi áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában