Vitorlázás

2023.11.28. 13:47

Rajt-cél győzelemmel kezdtek a magyarok a világkupa negyeddöntőjében

A négyes csoportban Németországgal, Hollandiával és Chilével versenyeznek a Sámánok az SSL Vitorlázó Világkupán.

Sonline.hu

Mint azt már megírtuk, a magyar válogatott bejutott a nyolcaddöntőbe a Spanyolországban megrendezett SSL Vitorlázó Világkupán. Ezután Berecz Zsombor kapitány cseréket jelentett be a keretben: a földvári Takácsy Leventét a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok finnes Németh Domonkos váltotta, Tomai Balázs helyett Huber Lél, s a szintén földvári Spartacus VE versenyzője, Majthényi Szabolcs helyett Varjas Sándor került a keretbe. A harmadik balatonföldvári vitorlázó, Gyapjas Zsombor maradt a hajón.

A nyolcaddöntő csoportjában Malajzia, USA és Argentína volt a magyarok ellenfele. Az első futamot a második helyen zárták, a másodikat és a harmadikat pedig harmadikként. A sorsdöntő aranyfutamban ismét második lett válogatott, így továbbjutott a negyeddöntőbe. Ennek a csoportnak sikerült a legszorosabb végeredményt produkálni: Malajzia 14 ponttal, Magyarország 13 ponttal jutott tovább, Argentína 12, az USA pedig 11 ponttal búcsúzott.

A negyeddöntőben Németország, Hollandia és Chile a Sámánok ellenfele. Ekkor ismét cseréket jelentettek be: a földvári Takácsy Levente váltotta Németh Domonkost, s Tomai Balázs érkezett Huber Lél helyett.

A negyeddöntő első futamában a fantasztikus rajttal kezdődött minden: a magyar hajó volt az egyetlen, amelynek időben és a körülményekhez képest teljes sebességgel sikerült áthaladnia a rajtvonalon. A kifogástalan manővereken látszott, hogy ez már a csapat kilencedik futama volt Las Palmasban, minden gördülékenyen ment, a hajón belüli kommunikáció is példaszerű volt. A lenti kapunál a magyarok után egy perccel jött Chile, 2.04-gyel Hollandia, 2.56-tal Németország. Az utolsó cirkálószakaszban a mezőny és a bója közt, a szélfordulókra figyelve növelte előnyét a magyar hajó. Az utolsó bójánál már 2 perc 56 másodperccel vezettek a második chilei együttes előtt. A befutó hátszélben már zsákban volt a futamgyőzelem, a középső szakaszon és a célban például több mint 700 méter előnyük volt. A célban 3.08-cal jöttek utánuk a második helyen a hollandok, 4.42-vel a chileiek, 5.08-cal a németek, így rajt-cél győzelemmel kezdtek a magyarok a negyeddöntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában