Úszás

2023.12.15. 13:28

Új országos csúcsot állított fel az Eb-n a siófoki olimpikon

Kettő ezüsttel és három bronzéremmel zárta a magyar csapat az Otopeniben megrendezett Rövidpályás Úszó Európa-bajnokságot.

Sonline.hu

Budapest 20231022 Úszás 2023 Világkupa VK Fotó Török Attila Nemzeti Sport Németh Nándor

Fotó: Török Attila

Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón nyert ezüstöt, Késely Ajna 800 méter, illetve 1500 méter gyorson bronzérmet hozott, míg Márton Richárd is bronzot nyert 200 méter pillangón. 

Már az olimpia van a fókuszban a magyar úszóknál, így értelemszerűen nem a legerősebb csapat utazott Romániába a rövidpályás Eb-re. Sűrű 2024-es év elé néz a magyar úszósport, hiszen februárban világbajnokságot, nyár elején Európa-bajnokságot, júliusban pedig olimpiát rendeznek. Ennek fényében sok magyar úszó kihagyta a romániai viadalt, inkább a felkészülésre fókuszálnak.

Mindezek ellenére öt érmet nyertek az úszók, illetve öt új országos csúcs is született. Késely Ajna rendkívül meggyőzen teljesített a hosszabb távokon, 1500 méter gyorson új országos rekordot úszott (15:51.34), négy másodpercet javított a korábbi csúcsán. Pádár Nikolett 200 méter gyorson repesztett nagyot (új országos csúcs: 1:53.51), míg Németh Nándor 100 méter gyorson állított fel új országos csúcsot (46.08), s milliméterek hiányoztak, hogy felnőttpályafutása első egyéni érmét megcsípje egy világversenyen. 

– Meggyőződésem, hogyha ezt a versenyt ötvenes medencében rendezik, a száz gyors győztesét Németh Nándornak hívják – mondta Sós Csaba szövetségi kapitány. – Nagy harcos a fiú, jól rajtol és fordul, egyre jobban beérik.

A 4x50 méteres női gyorsváltó is (Komoróczy Lora, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Pádár Nikolett) új magyar rekordot úszott, éppúgy ahogy a 4x50 méteres mix gyorsváltó is (Nell Olivér, Jászó Ádám, Senánszky Petra és Ugrai Panna).

– A jövő évi nagy versenyeket nézve elégedett vagyok, ráadásul ez majdnem a B-válogatottunk – nyilatkozott az M4Sportnak Sós Csaba. – Látható amiről nyáron beszéltünk, hogy sokaknak probléma, hogy itt háromszor kell leúszniuk a számot.

2002 óta mindössze egyszer, 2008-ban fordult elő, hogy nem sikerült aranyérmet szereznie a magyar csapatnak. Az összesített éremtáblázatot a tizenkettedik helyen zárták a magyarok, azonban az érmek számát tekintve a nyolcadik pozícióban végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában