Kézilabda

2024.01.10. 11:48

Utolsó nagy dobására készül a magyar csapatkapitány

A kézilabda Eb-re készülő Lékai Máté a párizsi olimpián zárná le a pályafutását a válogatottban.

Mikler Roland távollétében Lékai Máté vezeti csapatkapitányként az Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatottat. A Veszprémmel háromszoros BL-döntős, másfél éve már a Ferencvárost erősítő irányító örül annak, hogy a válogatott már tavaly kiharcolta a szereplést az olimpiai selejtezőtornán, és szerinte az ötkarikás játékok szép lezárása lenne a pályafutásának. 

A magyar férfi kézilabda-válogatott célja a legjobb tíz közé kerülés lesz a szerdán kezdődő németországi Európa-bajnokságon, ahol a magyarok a müncheni C csoportban pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak majd. A nemzeti csapat legutóbb a 2010-es Európa-bajnokságon szerepelt világversenyen Mikler Roland nélkül, így most a Veszprémből a Fradihoz igazoló Lékai Máténak kell betölteni a vezérszerepet. 

Az Eb az egyik legnehezebb világverseny 

Nehéz csoportban és nehéz ágon szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott a január 28-ig tartó németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, és ezt a rutinos irányító is hangsúlyozta, akinek a tavalyelőtti, részben hazai rendezésű Eb komoly tanulságokkal szolgált – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

– A hazai rendezésű Eb-n sokan nem gondolták, hogy Hollandia komoly játékerőt képvisel, aztán a saját bőrünkön megtapasztaltuk, hogy már ők is odaértek az élmezőnybe. A hollandokon kívül Portugália és Izland szerepelt még a csoportunkban, ahonnan végül nem jutottunk tovább. A mostani Eb-n is borzasztó nehéz csoportba kerültünk – méltatta az ellenfeleket Lékai Máté. A válogatott irányító kiemelte, hogy a világbajnokságon általában könnyebb kiemelkedő eredményt elérni, mint az Eb-n.

– Az Európa-bajnokságon tíz, akár tizenkét csapat kis túlzással bármikor legyőzheti a másikat – mondta a Fradi játékos. Lékai elmondása szerint szívesen elkerülte volna Izland csapatát, akivel a magyar csapat gyakran játszott különböző világversenyeken.

– Az izlandiak rengeteget futnak, erőltetik az egy az egy elleni játékot. Nem lesz egyszerű ellenük. Esetleg a közelmúlt sikere, és az jelenthet kapaszkodót, hogy talán az izlandiak sem örülnek, hogy megint velünk kell játszaniuk, mert legutóbb borsot törtünk az orruk alá. Persze ők is elszomorítottak minket a 2022-es hazai Eb-n. Meglátjuk, mi lesz. – fejtegette az esélyeiket a magyar válogatott irányító, aki szerint mindig csak az előttük álló mérkőzésre szabad koncentrálniuk.

Szívügye a magyar válogatott 

Mikler Roland távollétében, csapatkapitányként kötelességem terelgetni a fiatalokat. A tapasztaltabb játékosok, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Ancsin Gábor és én azért vagyunk itt, mert élvezzük a bizalmat, és mi is be akarjuk bizonyítani, hogy itt van a helyünk– árulta el új szerepköréről Lékai Máté. A magyar kézilabdázó szerint nem fognak lazábban játszani a németországi Eb-n, mert már korábban kiharcolták a helyüket az olimpia selejtezőn – írta a Magyar Nemzet.

– Nekem tényleg szívügyem a válogatott. Azért vagyok itt 35 évesen, és azért keltem útra a fiatalokkal tavaly Litvániába, az Eb-selejtezőre, és nem a családommal töltöttem az időmet, mert én mindig jövök, ha hívnak. Büszkeséggel tölt el, hogy a címeres mezben játszhatok – mondta Lékai Máté. A 35 éves játékos a remélt párizsi olimpiai szereplése után is szeretne még kézilabdázni, és az olimpián való részvétel kerek lezárása lenne a válogatott pályafutásának.

– Még sok a bizonytalan tényező: egyelőre nem derült ki, hogy egyáltalán kijutunk-e a párizsi olimpiára, számít-e rám a szövetségi kapitány. Az biztos, hogy a 2028-as olimpián, 39 évesen már nem fogok játszani – zárta le mondandóját Lékai Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában