Vizes Világbajnokság, Doha

2024.02.08. 13:25

Bronzérmet nyert a világbajnokságon a nyílt vízi magyar váltó

A júliusi fukuokai világbajnokság ezüstje után Dohában is dobogóra állt a magyar nyílt vízi váltó: a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf kvartett a harmadik lett.

Sonline.hu

Rasovszky Kristóf, Szimcsák Mira, Fábián Bettina és Betlehem Dávid

Fotó: Istvan Derencsenyi

Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf – ebben az összetételben világversenyen még sohasem úszott a magyar váltó, csütörtökön a dohai világbajnokságon viszont bemutatkozott ez a csapat, és így, ilyen sorrendben vágott neki a 6 kilométeres távnak.

Mindenkinek 1500 métert kellett teljesíteni, s ahogyan azt már megszoktuk, akadtak válogatottak, amelyek előbb a férfiakat küldték harcba, ennek megfelelően az, hogy Fábián tizenharmadikként, Szimcsák pedig tizenkettedikként váltott, nem jelentett túlságosan sokat.

Az már inkább, hogy Betlehem szépen elkezdett felúszni az élmezőnyre – könnyű dolga nem volt, hiszen például az olaszoknál az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki klasszis, Gregorio Paltrinieri tempózott, nem mellesleg Olaszország nyerte a nyári, fukuokai vb-t.

Az utolsó váltáshoz az olaszok érkeztek elsőként, aztán jöttek az ausztrálok, majd egy nagy szakadék, utána a németek következtek, az amerikaiak, a magyarok, egész pontosan Rasovszky Kristóf pedig ötödikként indulhatott neki a verseny utolsó szakaszának.

Ötvenöt másodperces hátránnyal.

Az arany és az ezüst sorsa eldőlni látszott, a bronzért ment a nagy csata, és azért küzdött Rasovszky Kristóf is, de azért nem voltak közel az amerikaiak sem, a németek meg pláne nem.

Ám Rasovszky Kristóf nem véletlenül az, aki: előbb levadászta az amerikai fiút, aztán a németet, s bár az élen lévőket esélye sem volt utolérni, a dobogóra odaért a magyar csapat.

Az aranyról célfotó döntött, Ausztrália először győzött nyílt vízi csapatversenyen, Olaszország a második helyen végzett.

– Szerintem én talán még többet is úsztam, mint a többiek, hiszen egy kicsit szélebbre mentem, hogy nyugodtabb körülmények között tudjak tempózni, nem valakinek az oldalán – idézte Rasovszkyt az MTI. – Érmet akartunk szerezni, én pedig nekimentem. Tudtuk, hogy a németeknél az utolsó srác a leggyengébb, hiszen ifjúsági versenyző, az amerikaiakról viszont fogalmunk sem volt.

Betlehem Dávid csapattáráshoz hasonlóan jó néhány riválisát maga mögé utasította, pedig nem volt könnyű dolga.

– Amikor vártam Mirára, és még mindig nem érkezett meg, megfordult a fejemben, hogy most nem lesz dobogó. Aztán folyamatosan mentem el az emberek mellett, és aztán még az amerikaiakon is tudtam hozni kicsit – nyilatkozott a másik veszprémi úszó.

Szimcsák Mira elmondta, ez volt a legjobb úszása a három közül ezen a világbajnokságon, ennek ellenére nem gondolta volna, hogy a fiúk ekkora hátrányt képesek lesznek majd ledolgozni.

Fábián Bettina kiemelte, az volt a cél, hogy az élbolyban maradjon.

– Sajnos ez nem sikerült, ami miatt dühös is vagyok. Viszont maximálisan mindent kiadtam magamból, ennyi volt bennem, a fiúk előtt pedig le a kalappal – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában