Vizes világbajnokság

2024.02.02. 13:38

Nem reális az éremszerzés úszásban a dohai világbajnokságon

Rekord résztvevői létszámmal kezdődött el pénteken Dohában a 21. vizes világbajnokság. A hat sportágban – úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, vízilabda – összesen 75 számban hirdetnek győztest.

Sonline.hu

Kaposvár 20230419 Úszás 2023 Országos bajnokság OB Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Milák Kristóf Németh Richárd

Fotó: Koncz Márton

A nevezés lezárult a világbajnokságra, így rögzíthetjük, hogy kilenc férfi és hat női versenyző indul, váltókban pedig további hét úszót nevezett a szövetség.

A kilenc férfiversenyző között ismét ott lesz a nyílt vízi csapat két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, akik az első héten a tengerbe vetik magukat, ezt követően pedig a medencében is nekiveselkednek a hosszabb távoknak.

A 200 hát világbajnoka, Kós Hubert nem védi meg címét, ahogy az korábban már napvilágot látott, Bob Bowman edző „nem ereszti” a magyar aranyérmest, így a BVSC úszója az olimpiáig a tengerentúlon készül.

– Ez egy extrém időpontban rendezett világbajnokság, amelynek a két legjobbunk nélkül megyünk neki, úgyhogy látnunk kell: most nem reális az éremszerzés – közölte Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól, arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban, és persze remélem, további olimpiai szintek is születnek.

A speciális versenynaptárra való tekintettel a dohai világbajnokság kínálja az utolsó esélyt a váltók számára a párizsi kvalifikációra: a fukuokai vb első három helyezettje mellett a két vb (fukuokai és dohai) összevetésében a további 13 legjobb időt elérő váltó szerez indulási jogot.

– Végignéztük, elemeztük a lehetőségeket, úgy gondolom, a vegyes csapatok váltóikivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre, de bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk – összegzett a kapitány.

Dohában az úszóversenyek február 11-én kezdődnek: az első héten a nyílt vízre figyelhetünk, ahol a csapatban nincs változás, így az egyéni számokban, vagyis 5 és 10 kilométeren Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, valamint Fábián Bettina és Szimcsák Mira indul, jó eséllyel ők négyen alkotják majd a váltót is.

A világbajnokságon a siófoki olimpikonnak, Németh Nándornak is szurkolhatunk, aki 100 és 200 méter gyorson fog medencébe ugrani.

A Medencés világbajnoki csapat: férfiak: Betlehem Dávid (800 és 1500 méter gyors), Holló Balázs 200 és 400 méter vegyes), Jászó Ádám (50 és 100 méter hát), Kovács Benedek (100 és 200 méter hát), Márton Richárd (200 méter pillangó), Németh Nándor (100 és 200 méter gyors), Rasovszky Kristóf (400, 800 és 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 és 100 m gyors, 50 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát). Nők: Kapás Boglárka (200 m pillangó, 400 méter vegyes), Késely Ajna (400, 800 és 1500 méter gyors), Molnár Dóra (200 méter hát), Pádár Nikolett (100, 200 és 400 méter gyors), Sebestyén Dalma (100 és 200 méter pillangó, 200 méter vegyes), Szabó-Feltóthy Eszter (100 és 200 méter hát). Váltókban indulnak: Mészáros Dániel, Sós Dániel, Ábrahám Minna, Békési Eszter, Komoróczy Lora, Senánszky Petra, Ugrai Panna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában