Megyei labdarúgás

2024.03.22. 14:41

Jelen és jövő, folytatódó és bővülő projektek a megyei futballban - interjú Nemes Nándorral

A megyei első- és másodosztályban is elrajtolt a szezon második fele, de nem csak a pályán, hanem az irodában, a „tervezőasztalnál” is zajlanak a munkálatok mind a jelent, mind pedig a jövőt figyelembe véve. Ennek apropóján Nemes Nándorral, a Somogy Vármegyei Labdarúgó Szövetség regnáló elnökével beszélgettünk.

Nemes Nándor, az MLSZ Somogy Vármegyei Igazgatóságának az első embere 2016-os kinevezése óta

Fotó: Lang Róbert

– Elrajtolt a tavaszi szezon, a színfalak mögött pedig ilyenkor már a következő idény tervezése zajlik. Jövőre hogyan alakulhat a megyei első- és másodosztály mezőnye?
– Ezt a licenceljárás folyamata hamarosan megmutatja. Várjuk a papírokat és a nyár elejére leadott nevezéseket, de nem tervezünk különösebb változást. Mindkét osztály esetében tizenhatos mezőnnyel kalkulálunk a jelenlegi szisztéma szerint. Amit már most látunk, hogy a Kaposmérő szeretne feljutni és tudatosan tervezik is az osztályváltást. Ami újdonság a megyei struktúrát illetően az, hogy a megyei amatőrszférából egy minden osztályt lefedő és érintő szakmai stáb, munkacsoport fog felállni, akik a vármegyei versenybizottsággal közösen egy közép/hosszútávú koncepció alapjait próbálják lerakni. Véleményezzük a szakmai pro és kontra érdekeket és ennek megfelelően fogjuk kijelölni a következő évek utánpótlás útvonalát.

– Idén tizenhét csapat részvételével, két helyszínen zajlott a téli műfüves-bajnokság. Mire lenne szükség a létszám bővítéséhez?
– Ez egy nehéz téma, hiszen korábban ehhez nem volt meg az infrastruktúra. Somogy vármegyében két hadra fogható, nagyméretű műfüves pálya volt. Az infrastrukturális lehetőségek azonban az utóbbi időben jelentősen kibővültek, Balatonlelle és Csurgó után pedig hamarosan Nagyatádon is lesz hitelesített pálya. Ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy több csapatot versenyeztessünk, de a csurgói és siófoki régióban most sem jött össze a létszám. A feszített versenynaptár miatt a megye I-es csapatok nem szívesen vállalják a téli műfüves-bajnokságot, pedig ez egy jó lehetőség lenne az egyesületeknek a versenyszerű felkészülésre. Ebben van hiányérzet és ezen próbálunk majd változtatni a folytatásban.

– Beszéljünk egy picit a megyei futsal-életről...
– Felnőtt szinten a versenyeztetés nem egyszerű, az utánpótlásban viszont két fronton zajlik a küzdelem. Egyrészről bajnoki rendszerben ősszel és tavasszal, másrészről pedig van egy tornasorozatunk, melynek a megyei döntője nemrégiben volt. Ez a tornasorozat felöleli a teljes utánpótlást a legkisebbektől a legnagyobbakig. Szeretnénk ennek az eseménysorozatnak rangot adni, igyekszünk hagyományt teremteni és érmek formájában megtestesülő élményekkel gazdagítani a jövő tehetségeit.

– Sportágfejlesztési szempontból van-e most dolga az egyesületeknek?
– Február végén lezárult a TAO-s regisztráció, eddig kellett a rendszerbe bepakolni a jövő évi igényeket. Innentől pedig a feldolgozás fázisába léptünk, így most az egyesületeknek egyelőre nincsen dolga.

– A megyei létesítményfejlesztés új projektelemmel bővült. Erről mit lehet tudni?
– Ez egy nagyon nagy dolog, az MLSZ ugyanis lehetőséget biztosított az amatőr szféra számára, hogy ismételten tudjunk létesítményeket fejleszteni. Két évvel ezelőtt volt már egy ilyen, de ez most sokkal bővebb, nagyobb forrásigénnyel bír. Célirányosan próbáltuk bevonzani azokat az egyesületeket, akik létesítmény szempontjából hátrányos helyzetben vannak. Délvidékről a Mike, az Iharosberény, és az Ötvöskónyi, keletről pedig a Nágocs csatlakozott ehhez a projekthez. Kimondottan öltözőfelújításról beszélünk, ami mind a négy esetben indokolt. Elég nagy volumenű fejlesztésekről van szó, aminek várhatóan eredményes lesz a kifutása és minőségi öltözőkkel gazdagodik a somogyi futballélet. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem TAO-s forrás, hiszen ezek az egyesületek nem tudnak TAO-t igényelni.

– Lesz-e folytatása ennek a projektelemnek?
– Minden bizonnyal igen, de a folytatásban nem biztos, hogy az öltözőfelújítás lesz a középpontban. Ez stratégiai kérdés, amiről alkalomadtán egyeztetni fogunk az illetékesekkel.

– Milyen szűrőkön esnek át a játékvezetők, mielőtt sípod ragadhatnak?
– Félévente kell megfelelniük egy elméleti teszten, illetve egy fizikális felmérőn, ami után különféle keretekbe szortírozzuk őket annak megfelelően, hogy milyen szinten bíráskodhatnak. Játékvezetőink nemrégiben tanúbizonyságot tettek róla, hogy többségben jól felkészültek, hiszen nyolcvanöt százalékuk sikeres tesztet írt elsőre. Március idusán pedig a fizikai teszten szerepeltek egészen kiválóan a sporik. Ez büszkeséggel tölt el, hiszen ezek az arányok nem mindig volt így. Jelzi, hogy a jelenlegi játékvezetői keret komolyan veszi a munkáját.

– Ha a létszámot nézzük, akkor hogyan áll most a somogyi játékvezetői keret?
– Nemrégiben tizenöt újonc játékvezető vizsgázott és hamarosan látni fogjuk, hogy közülük hányat tudunk beintegrálni a rendszerbe. A játékvezetői létszám országos jellegű probléma, ezáltal pedig megyénket is érinti. Rengeteg mérkőzést kell lefedni, nagyságrendileg legalább húsz aktív játékvezető hiányzik a rendszerünkből ahhoz, hogy minden hétvégén megfelelő legyen a lefedettség.

– Idén is indult amatőr sportszervezői tanfolyam. Ez mit ad a résztvevők számára?
– Ezt a képzési lehetőséget az amatőr szférában dolgozó szakemberek számára ajánljuk fel. Minden esztendőben szervezünk egy ilyet és úgy nézett ki, hogy idén nem tudjuk feltölteni létszámilag, de egy kis menedzseléssel mégis volt rá igény. A tanfolyam kifutása egy oklevél, mely alapfeltétele annak, hogy valaki a megyei élvonalban dolgozhasson, a kluboknak pedig rendelkeznie kell legalább egy ilyen licencel rendelkező szakemberrel. Ebből adódóan van létjogosultsága egy ilyen képzésnek, mely egyébként az amatőr labdarúgás minden szegmensét érinti a játékvezetéstől kezdve az összes szabályrendszeren át. Ez egy széles spektrumú, roppant tömény tananyag, amiben sok munka van, de célja van, hogy szemléletet adjunk az egyesületi szakemberek számára.

– Végezetül pár gondolat a megyei élvonalról és a bajnoki aranyéremről...
– Roppant izgalmas és szoros a verseny, az első négy csapat nagyon közel van egymáshoz. Mondom ezt úgy, hogy az utóbbi hetekben a Nagyatád egy picit meglépett az élen a többiek előtt. Viszont még lesznek nagyon fontos rangadók, amit pedig megígérhetek, hogy a bajnokságot eldöntő, kiemelt összecsapások esetében társmegyék játékvezetői fogják fújni a sípot. Ez egy jó és bevett szokás, amihez a továbbiakban is tartjuk magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában